Azijska voćna mušica u voćnjacima i vinogradima! Neophodne mere kontrole

vocnjak kajsija

Sprečimo širenje azijske voćne mušice na području celog regiona.

U regionima Kraljevo, Leskovac, Niš i Novi Sad registovani su prvi ulovi imaga azijske voćne mušice (Drosophila suzukii) u lovnim klopkama postavljenim u zasade koštičavog, bobičastog voća i vinove loze.

U toku ove nedelje očekuju se pojava ove štetočine i u drugim regionima naše zemlje, upozoravaju zaštitari bilja Prognozno-izveštajne službe (PIS).

Sada je neophodno preduzeti sve raspoložive mere kontrole kako bi se sprečilo podizanje nivoa populacije azijske voćne mušice i smanjio rizik od nastanka šteta u zasadima malina, kupina, borovnica, bresaka, šljiva i vinove loze.

MERE KONTROLE

Postavljanje klopki

Postavljanje velikog broja klopki za masovno izlovljavanje u cilju smanjenja broja odraslih jedinki.

Mogu se koristiti klopke napravljene od plastičnih flaša sa crnim vinom, jabukovim sirćetom i nekoliko kapi deterdženta.

Klopke treba postaviti prventsveno na ivične delove parcele na rastojanju od 2 do 3 metra, a unutar parcele na rastojanju od 5 metara.

Kako napraviti lovnu klopku za azijsku voćnu mušicu? Jednostavno!

U klopku, koja se može napraviti i kod kuće od plastične flaše, postavi se smeša od 150 mililitara crvenog vina, 150 mililitara jabukovog sirćeta i nekoliko kapi deterdženta za sudove. Na vrhu se izbuše rupice u koje će ući mušice. Klopke se menjaju na svakih nedelju dana. Ukoliko je moguće, treba ih postaviti visoko u krošnju drveta. Preporuka je da se zreli plodovi beru svakodnevno, a truli uklanjaju iz zasada.

Skratiti interval branja

Neophodno je skratiti interval branja plodova u cilju što bržeg njihovog sklanjanja sa parcele

Sanitarne mere su obavezne

Sprovođenje sanitarnih mera je stalan i obavezan deo u borbi protiv ovog štetnog organizma.

Preporučuje se uništavanje prezrelih i zaraženih plodova (odlaganje u burad koja se ne otvaraju sedam dana), kao i kontrola gajbica i druge opreme u kojoj se mogu zadržati plodovi sa larvama i prenositi iz jednog regiona u drugi.

Higijena ivica parcela

Obavezna higijena ivica parcela u kojima se nalaze divlje kupine, zova, džanarika i druge biljne vrste koje mogu biti domaćini ovoj štetočini.

Sprovođenje raspoloživih mera kontrole potrebno na području celog regiona jer parcijalna kontrola pojedinačnih parcela ostavlja i dalje mogućnost umnožavanja insekata i daje slabe rezultate, podsećaju zaštitari PIS-a.

Još nešto o azijskoj voćnoj mušici

Za razliku od većine Drosophila vrsta, Drosophila suzukii parazitira plodove voća dok je ono još na biljci, zahvaljujući svojoj snažnoj testerastoj legalici kojom zaseca epidermis ploda, polaže jaja u unutrašnjost iz kojih se razvijaju larve.

One se dalje hrane sadržajem ploda, a iz njih se najposle razvijaju lutke koje mogu biti ili unutar ili na površini ploda. Na kraju ciklusa pojavljuje se imago koji prezimi.

Jedna ženka ove mušice može da položi od jednog do tri jajeta na jednom mestu, ali kako jedan plod može posetiti više ženki, to se iz istog ploda može izleći 60-70 jedinki.

Reprodukcioni ciklus je veoma kratak i varira između 1 i 2 nedelje, u zavisnosti od uslova sredine, što znači da samo jedan par može da produkuje stotine jedinki u potomstvu za samo nekoliko nedelja.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?