Fito farmacija

LG Seeds
vocnjak Lukicevo

Zelena (letnja) rezidba voćaka

Savremeni principi voćarske proizvodnje, kao jedne od najrentabilnijih grana poljoprivrede, zahtevaju uvođenje novih tehnologija u uzgoju gotovo svih voćnih vrsta.

vocnjak Lukicevo

U skladu sa raspoloživim potencijalima, intenziviranje voćarske proizvodnje za rezultat ima značajno povećanje produktivnosti po jedinici površine ali i povećanje kvaliteta dobijenih proizvoda. U tom pravcu sprovođenje svih neophodnih agrotehničkih i pomotehničkih mera, uz uvođenje neophodnih standarda kvaliteta (ISO 9001, 9002), osnovni je preduslov za konkurentnost kako na domaćem tako i na svetskom tržištu.

Jedna od takvih nezaobilaznih mera, koju bi svakako trebalo sprovesti u višegodišnjim zasadima voća u ovom periodu, jeste zelena (letnja) rezidba voćaka. U zavisnosti od uslova sredine i starosti višegodišnjeg zasada, sa zelenom rezidbom može se početi neposredno nakon kretanja vegetacije. Međutim, u našim klimatskim uslovima ovu meru najbolje je izvoditi po završetku perioda intenzivnog porasta mladara što je pretežno tokom jula i avgusta meseca.

Zelena rezidba predstavlja jednu korektivnu tj. dopunsku meru zreloj rezidbi, i njeno sprovođenje ima podjednak značaj kako kod jabučastih tako i kod koštičavih voćnih vrsta, pri čemu se efekti ovog zahvata najbolje ispoljavaju u visokointenzivnim zasadima gustog sklopa ovih voćnih vrsta.

Zadatak zelene rezidbe na prvom mestu jeste obezbeđenje uslova za obrazovanje rodnih pupoljaka za narednu godinu. Uklanjanjem suvišnih mladara iz krune voćaka, odstranjuju se svi nepotrebni potrošači vode i hraniva u tekućoj vegetaciji. Prvenstveno se odstranjuju izbojci koji se razvijaju neposredno uz vršne mladare primarnih i sekundarnih grana, kao i svi oni koji pod oštrim uglom izbijaju na provodnici ili sa gornje strane ramenih grana. Ovakvom rezidbom, ujedno se postižei bolja prozračnost krošnje kao i obojenost plodova što je posebno važno kod sorti jabuka sa crvenom pokožicom kao što su: Gloster, Gala, Jonagold i druge. Letnja rezidba je vrlo bitna mera i kod bujnih sorti krušaka: Santa Marija, Kaluđerka, Društvenka, kao i u gustim zasadima breskve sa uskopiramidalnim oblikom krune.

Neposredno posle izvedene zelene rezidbe, u višegodišnjim zasadima voća neophodno je uraditi jedan fungicidni tretman, kako bi se jači preseci grana, posebno u mladim zasadima, zaštitili od prouzrokovača različitih infekcija.

Autor: Maja Martinov, master voćarstva

PSS Zrenjanin

Ostavi komentar

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2019” u prodaji

Novu knjigu "Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar", izdanje za 2019. godinu moguće je poručiti online ili preko narudžbenice, ili je podići lično ...
Detaljnije

Najave događaja

novi-sad-sajam

Porodični dan na Poljoprivrednom sajmu je sreda, 15. maj

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, najveća i najznačajnija smotra agrara u centralnoj i jugoistočnoj Evropi od 11. do 17. maja ...
Detaljnije