Fito farmacija

LG Seeds

Zaštita jabuke – visok rizik od infekcija. Obezbediti zaštitu

Jabuka: U narednih nedelju dana prognozira se intenzivno oslobađanje askospora i visok rizik od infekcija.

Preporuka Centra prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS) je da voćari zaštite jabuke. 

Pred najavljene padavine preporučuje se primena kombinacije preventivnog i sistemičnog fungicida kako bi se obezbedila zaštita pred najavljene padavine.

Na području Srbije, jabuke se nalaze u različitim fazama razvoja, od različitih faza razvoja cvetnih pupoljaka do prvi cvetovi otvoreni.

Prouzrokovač čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis) je najznačajniji patogen u proizvodnji jabuka u našoj zemlji. Javlja se svake godine u svakom jabučnjaku.

U ovonedeljnoj laboratorijskoj analizi prezimelog lišća jabuke konstatovani su visoki procenti dozrelosti pseudotecija ove gljive koji se kreću i do 30 %.

Ovakvi procenti dozrelosti pseudotecija ukazuju na sposobnost gljive da u uslovima padavina oslobađa veliki broj askospora.

Trenutna vremenska prognoza daje dve kišne epizode u narednih nedelju dana. Prva je 3. aprila u večernjim časovima i zahvatiće zapadne delove zemlje, a druga od 5. aprila i zahvatiće celu zemlju.

Uzimajući u obzir biologiju ovog patogena i najavljene  padavine, u narednih nedelju dana prognozira se intenzivno oslobađanje askospora i visok rizik od infekcija ovog patogena, saopštio je PIS.

Dani sa padavinama koji su pred nama su kritični u zaštiti jabuke od prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke.

Kombinacija preventivnog i sistemičnog fungicida

Pred najavljene padavine preporučuje se primena kombinacije preventivnog i sistemičnog fungicida kako bi se obezbedila zaštita u predstojećim danima kada se očekuju padavine:

Delan 700-WG, Fiesta, Galileo (ditianon) 700g/ha + Pyrus 400-SC (pirimetanil) 1 l/ha

U zasadima gde se registruju simptomi pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha) preporučuje se primena fungicida:

Karathane Gold 350-EC (meptildinokap) 0,4-0,5 l/ha

Oznake:, , ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2019” u prodaji

Novu knjigu "Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar", izdanje za 2019. godinu moguće je poručiti online ili preko narudžbenice, ili je podići lično ...
Detaljnije

Najave događaja

Poljoprivredni sajam ove godine od 11. do 17. maja

Poljoprivredni sajam ove godine - izložbe, skupovi, edukacije, prezentacije, poslovni susreti, primena nauke u poljoprivredi ...
Detaljnije