Zaštita breskve i nektarine od prouzrokovača kovrdžavosti lista

Zaštiti breskve i nektarine preparatima na bazi bakar-hidroksida.

Na području delovanja RC Novi Sad breskve i nektarine ranih grupa zrenja se nalaze u fazi početka bubrenja lisnih pupoljaka (BBCH 01), dok se sorte srednjih i kasnih grupa zrenja nalaze u fazi mirovanja lisnih pupoljaka (BBCH 00), navodi Centar prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS).

Zaštita breskve i nektarine

U fazi bubrenja i otvaranja lisnih pupoljaka može doći do infekcije nediferenciranog tkiva gljivom koja prouzrokuje kovrdžavost lista breskve (Taphrina deformans)

U narednim danima se najavljuje povećanje dnevnih temperatura koje će ubrzati kretanje vegetacije i stvoriti povoljne uslove za infekciju od strane ovog patogena.

U cilju sprečavanja infekcija i suzbijanja ovog patogena PIS preporučuje primenu preparata na bazi bakar-hidroksida:

Funguran OH (bakar-hidroksid) u koncentraciji 0,2-0,3 %

Kocide 2000 (bakar-hidroksid) u koncentraciji 0,25-0,35 %

Everest (bakar-hidroksid) u koncentraciji 0,6-0,8 %

Fungohem SC (bakar-hidroksid) u koncentraciji 1 %

Tretman sprovesti u najtoplijem delu dana.

Foto: pixabay.com

Podelite na društvenim mrežama

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?



Da li ste za ograničenje maksimalne površine poljoprivrednog gazdinstva?
Close Menu