Jagode najčešće gajimo na otvorenom. Poslednjih godina sve je više jagodnjaka u zaštićenim prostorima. Ovaj intenzivni način gajenja ima za cilj da se tržištu što ranije ponudi sveža jagoda.
Proizvodnja u zaštićenim prostorima zahteva obezbeđivanje niza povoljnih uslova za uzgoj. To se odnosi i na obezbeđivanje optimalne temperature. O tome piše Sanja Čokojević, dipl. inž. voćarstva i vinogradarstva Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Srbije.
Optimalne temperature za gajenje jagode u plasteniku
Jagoda je veoma profitabilna i atraktivna biljna kultura. Ima visoku cenu pogotovo van sezone. Zbog toga je bitno smanjiti rizik u proizvodnji i deo zasada jagoda pokriti plastenicima.
Kako bi se postigli najbolji prinosi pri gajenju jagoda u zaštićenom prostoru biljkama je potrebno obezbediti adekvatne uslove. Jedan od osnovnih uslova je optimalna temperatura u različitim stadijumima rasta i razvoja.
Poželjno je da u godini zasnivanja useva, nakon jesenje berbe u toku zimskih meseci, temperature vazduha u plasteniku bude oko 1-2 °C u trajanju od najmanje 5 nedelja. Kod biljaka koje daju plod u rano proleće, tokom januara ili na početku februara treba održavati temperaturu od najmanje 12 °C danju, a tokom noći oko 8 °C . Otvaranjem cvetnih pupoljaka temperatura se postepeno povećava.
Kada počnu da se formiraju zeleni plodovi, optimalne dnevne temperature su 16-20 °C , dok je noćna oko 10 °C. U vreme cvetanja potrebno je provetravati zaštićeni prostor kada temperatura pređe 20 °C. Visoke temperature tada mogu prouzrokovati zaostajanje biljaka u rastu, kao i kasniju pojavu deformisanih plodova.
Pročitaj još:
- U sastav vina i grožđa ulaze oko 1.000 jedinjenja
- Osnovni principi rezidbe vinove loze i sila polariteta
- Pergola kao uzgojni oblik kod vinove loze - Saveti za formiranje, uzgoj, rezidbu
- Na sajmu Fruit Logistica naši proizvođači voća i povrća u društvu izlagača iz 140 zemalja
- Zimski tretman voćnjaka uraditi bakarnim preparatima
Provetravanjem se ujedno utiče na smanjenje vlažnosti u zaštićenom prostoru, a tako se smanjuje rizik od pojave različitih vrsta bolesti (npr. siva plesan). Kod biljaka koje donose plodove krajem leta ili u jesen, potrebno je osigurati što nižu temperaturu, sve do faze sazrevanja plodova. Temperatura ne bi trebala da pređe 24 °C. Više temperature mogu negativno uticati na oprašivanje cvetova, veličinu plodova jagode i na sam prinos.
Početkom septembra, pa sve do kraja berbe, dnevna temperatura trebala bi da bude oko 16 °C a noćna 10 °C. Krajem berbe temperatura se spušta na 12-14 °C tokom dana, odnosno 8 °C noću, savetuje Čokojević (psss.rs).
Gajenje jagode u zaštićenom prostoru, predstavlja jedan od najintezivnijih oblika gajenja čiji je cilj što raniji izlazak na tržište sa svežom jagodom. Ovakvom proizvodnjom ostvaruje se veća cena, samim tim i profit.