Upis u vinogradarski registar obavezno za 10 i više ari vinograda

vinogradarski registar grozd

Upis u vinogradarski registar je obaveza za sva fizička i pravna lica, odnosno preduzetnike koji imaju u vlasništvu, zakupu ili drugom obliku svojine 10 i više ari vinograda je zakonska obaveza.

Ova obaveza se takođe odnosi i na sve one vinograde koji imaju manje od 10 ari vinograda, a svoje grožđe stavljaju u promet, podseća Radomir Bušatović, dipl. inž. poljoprivrede PSSS Kruševac.

Važni pojmovi vezani za upis u Vinogradarski registar

Vinogradarska parcela jeste poljoprivredna parcela na kojoj se nalazi vinograd sa jedinstvenim karakteristikama:

  • jedan oblik vlasništva,
  • jedna sorta, odnosno sortiment,
  • jedna podloga,
  • jedan razmak sadnje,
  • jedan uzgojni oblik,
  • jedna godina sadnje,
  • jedan prosečan prinos po hektaru i
  • jedna namena grožđa

Vinogradarski registar jeste baza podataka o proizvođačima grožđa i vinogradarskim parcelama, kao i o drugim podacima u skladu sa pravilnikom;

Grafički prikaz vinogradarske parcele jeste grafički prikaz sa podacima o toj vinogradarskoj parceli, dobijen nakon merenja, odnosno određivanja površine vinogradarske parcele primenom geoinformacionog sistema i tehnike, kao i transformacije i obrade podataka;

Izvod iz Vinogradarskog registra jeste izvod iz baze Vinogradarskog registra sa podacima o proizvođaču grožđa i njegovim vinogradarskim parcelama u skladu sa poslednjom promenom podataka;

Proizvođač grožđa jeste fizičko lice, pravno lice, odnosno preduzetnik koji se bavi proizvodnjom grožđa i koji je upisan u Vinogradarski registar.

Svakom proizvođaču grožđa prilikom upisa u Registar dodeljuje se registarski broj i izdaje izvod iz Registra sa brojevima vinogradarskih parcela i grafički prikaz tih parcela.

• Proizvođač grožđa može da ima samo jedan registarski broj.
• Registarski broj koji je jednom dodeljen ne može se menjati.
• Registarski broj koji je dodeljen jednom proizvođaču grožđane može biti dodeljen nekom drugom proizvođaču grožđa u slučaju njegovog brisanja iz Registra.

Šest kancelarija Centra za vinogradarstvo i vinarstvo

Kao pomoć proizvođačima grožđa, koji po osnovu Zakona o vinu moraju da se upišu u Vinogradarski registar i prijave podatke o svojim vinogradima, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede promenilo je Pravilnik o vinogradarskom registru, ističe Bušatović.

Izmenama i dopunama ovog pravilnika, proizvođači grožđa neće morati da podnose dokumentaciju o katastarskim podacima (izvod iz lista nepokretnosti i kopije planova parcela), kao i izvod iz Agencije za privredne registre (za privredne subjekete), već će Ministarstvo, odnosno Centar za vinogradarstvo i vinarstvo preko svojih šest kancelarija u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Negotinu, Aleksandrovcu i Nišu, pribavljati neophodne podatke iz raspoloživih baza Republičkog geodetskog zavoda i Agencije za privredne registre.

Takvi proizvođači grožđa neće imati troškove za upis u Vinogradarski registar, već će podnošenjem popunjenog zahteva za upis u Vinogradarski registar (VV1 obrasca) veoma lako da započnu proceduru upisa i ostvare ovu zakonsku obavezu, koja je inače obaveza u svim zemljama Evropske unije.

Prema popisu poljoprivrede koji je sproveden u 2012. godini, u Republici Srbiji ima oko 22.000 ha. pod vinogradima, a proizvodnjom grožđa se bavi oko 80.000 gazdinstava.

Za sve bliže informacije, proizvođači grožđa se mogu obratiti osobama zaduženim za administrativne poslove u šest kancelarija Centra za vinogradarstvo i vinarstvo.

Upis u Vinogradarski registar je u skladu sa Zakonom o vinu (Sl. Glasnik RS, br. 41/09 i 93/12), kao i Pravilnika o sadržini i načinu vođenja vinogradarskog registra, i obrascu zahteva za upis u vinogradarski registar Sl. Glasnik RS, br.33/10 i Pravilnik o izmenama i dopunama istog, Sl. Glasnik RS br. 9/14 od 30. januara 2014. godine.

Ovde saznajte gde su Kancelarije za prijavu

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede