Nis agro


Fito farmacija

LG Seeds

Sušenje plodova kajsije

Plodovi kajsije kada se prepolove pogodni su za sušenje, potvrđeno u eksperimentima Laboratorije za biosistemsko inženjerstvo.

Kajsija kao voćna vrsta interesantna je za preradu, kako sa ekonomskog aspekta tako i sa nutricionističkog.

Međutim, prerada sveže kajsije u Srbiji je ograničena na proizvodnju alkoholnog pića – rakije (u najvećem delu), proizvodnju sokova, kompota, slatkog, marmelade i džemova.

Proizvodnja sušene kajsije je zanemarljiva. Suva kajsija se isključivo može pronaći u prodavnicama zdrave hrane. Kvalitativni pokazatelji: boja, oblik, tekstura, aroma i miris prodavanih sušenih plodova su diskutabilni. Samim tim i potrošači su nepoverljivi.

Osnovni nedostatak je u primeni neadekvatne tehnologije sušenja. Iz tog razloga prerađivači izbegavaju ovu voćnu vrstu kao sirovinu za sušenje.

Osnovni razlog ovakvog trenda je upravo plasman kvalitetnih – konzumnih plodova koji se ograničava plasmanom preko tržnica voća. Veoma često proizvođači ne uspevaju da prodaju kajsiju preko tržnice.

Prodajom konzumne kajsije kao industrijske za proizvodnju rakije, sokova, slatkog, marmelade i džemova ne ostvaruje se zadovoljavjući profit.

Sušiti samo kvalitetne plodove kajsije

Za tehnologiju sušenja potrebni su kvalitetni plodovi, lepi po izgledu i obliku. Kao indikatori za poređenje upotrebljene su dve veličine – dimenzije i zapremina.

Odabran je oblik materijala za sušenje polovina celog ploda kajsije, sečenog po uzdužnoj osi. Ovakav izbor oblika za sušenje je nastao na osnovu prethodnih eksperimenata Laboratorije za biosistemsko inženjerstvo, Departmana za poljoprivrednu tehniku Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

 

Materijal u obliku polovine je pogodan za sušenje, a sa druge strane, prilikom konzumiranja zadržava sve dobre senzorne karakteristike svežeg ploda.

Sušenje voća podrazumeva dovođenje određene količine toplote potrebne za isparavanje i odvođenje vlage.

Obično se pre sušenja voće mora na neki način pripremiti, što znači da je potrebno primeniti tehnološke postupke kao što su pranje, ljuštenje, sečenje na kriške ili druge oblike, kao i tretiranje sumpor dioksidom.

Početak sušenja počinje prijemom i pripremom sirovine za sušenje. Sveža kajsija mora da bude čista, fizički i mikrobiološki ispravna, što je osnovni preduslov za dobijanje kvalitetne suve kajsije.

Suva kajsija je nakon završetka sušenja poluproizvod za dalju preradu i pakovanje.

Tehnološkim postupkom prerade i pakovanja obezbeđuje se odgovarajući kvalitet gotovog proizvoda, koji regulišu propisi o kvalitetu.

Klasirana suva kajsija se upućuje na odmeravanje i pakovanje, i to je završna tehnološka operacija u postupku prerade. Neposredno pre pakovanja, proizvodu se može dodavati askorbinska kiselina. Ona deluje kao antioksidant.

Razvoj voćarstva u Srbiji uslovljen je stepenom razvoja prerađivačke industrije. Uvođenjem novih tehnologija za sušenje voća sposobnog za sušenje (kajsije, nektarine, breskve, dunje i kruške) su jedan od načina unapređenja prerađivačke industrije.

Proizvodi od sušenog voća ostvaruju veći profit od drugih oblika prerade voća.

Autor: Milinko Sinđić, dipl. inž. voćarstva

Oznake:, , ,

Komentari (1)

  • Avatar

    Zivota

    |

    Na kojoj temperaturi susiti kajsiju I koliko dugo

    Reply

Ostavi komentar

Predstavljamo

Nova knjiga Branislava Gulana o nestajanju sela u Srbiji

Nova knjiga o selu Branislava Gulana, publiciste, književnika i člana Naučnog društva ekonomista Srbije, "Ruralne sredine u Srbiji - Spasavanje ...
Detaljnije

Najave događaja

med proizvodi

Festival meda u Zrenjaninu od 11. do 13. oktobra

Trodnevni Festival meda u Zrenjaninu petnaesti put ...
Detaljnije