Fito farmacija

LG Seeds

Saveti: Sprovesti preventivne mere zaštite u voćnjacima

Sprovesti preventivne mere zaštite u voćnjacima registrovanim fungicidima. Pratiti prognozu vremena i u slučaju najave padavina za dati region/lokalitet, sprovesti preventivne mere zaštite

Na području Srbije koštičave voćne vrste se nalaze u različitim fazama cvetanja.

U periodu cvetanja koštičavog voća može doći do infekcije cveta gljivom koja prouzrokuje sušenje cvetova, grana i grančica (Monilia laxa).

Infekcija cveta se ostvaruje preko žiga tučka, a povoljni uslovi za ostvarenje infekcije i brzu pojavu bolesti su prisustvo padavina ili visoka relativna vlažnost vazduha (85 %) i temperatura oko 20 °C. Ukoliko je već ostvarena infekcija nemoguće je sprečiti razvoj simptoma primenom fungicida, te je neophodno sporovesti preventivne mere zaštite.

U narednih nedelju dana, prognozirane padavine će imati izrazito regionalni/lokalni karakter. Pratiti prognozu vremena i u slučaju najave padavina za dati region/lokalitet, sprovesti preventivne mere zaštite registrovanim fungicidima, navodi se u saopštenju Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Na breskvama i nektarinama registrovan trips

Kod ranostasnog i srednjestasnog sortimenta bresaka i nektarina koje su u fazi kraja cvetanja, registruje se prisustvo imaga i larvi tripsa, saopštile su službe PIS.

U cilju suzbijanja ovih štetočina preporučuje se primena insekticida Laser 240 SC 0,04 %.

Kod bresaka i nektarina koje su u fazi cvetanja ne sprovoditi insekticidni tretman zbog mogućeg trovanja oprašivača.

Foto: PIS

Oznake:, , ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2019” u prodaji

Novu knjigu "Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar", izdanje za 2019. godinu moguće je poručiti online ili preko narudžbenice, ili je podići lično ...
Detaljnije

Najave događaja

vino boce

Interfest u Novom Sadu uz vrhunska vina, delikatese, radionice i muziku

Interfest, najstariji međunarodni festival vina u Srbiji, održaće se od 13. do 15. juna ...
Detaljnije