Fito farmacija

LG Seeds

Sajam vinogradarstva i voćarstva VIVO u Irigu 14. aprila

Na sajmu će se razgovarati o tržištu voća, posebno jabuke, pčelarstvu, vinarstvu i ruralnom turizmu.

Programski savet Sajma vinogradarstva i voćarstva VIVO, koji će se održati 14. aprila 2019. u Irigu, danas je za predsednika imenovao prof. dr Zorana Keserovića, našeg uglednog stručnjaka za voćarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

  • Pre desetak i više godina ja sam Frušku goru video kao ozbiljnog proizvođača voća, posebno jabuka i to se danas i dogodilo. Zbog toga sajam u Irigu prihvatam kao logičan događaj u regionu gde se ova delatnost može još ozbiljnije razvijati – rekao je prof. dr Zoran Keserović u prvom obraćanju medijima.

On se kod usvajanja modela sajma založio da pored izložbe mašina i demonstracija raznih pratećih oruđa u voćarskoj proizvodnji obavezno održi i rasprava o aktuelnim temama iz ove oblasti.

Tako je Savet prihvatio da se razgovora o tržištu voća, posebno jabuke, jer je evidentan osetan zastoj u prodaji.

Profesor Keserović je primetio da su pojedini proizvođači sami sebe zaustavili u prodaji, jer nisu vodili računa o klasifikaciji svoga roda, što inostrano tržište ne oprašta.

Po njegovim rečima, sada je najvažnije da se ofanzivnije ide prema novim kupcima, što je, kako je istakao, Privredna komora Vojvodine i učinila, ali se postavlja pitanje kakvi će odgovori stići iz pojedinih afričkih zemalja o našoj ponudi.

Savet poljoprivrednog sajma je prihvatio predlog da se u sajamske teme pored pčelarstva i rasprave o tržištu voća uvrsti i tema o vinarstvu i ruralnom turizmu, uz učešće gostiju iz inostranstva.

Direktor Agenije za ruralni razvoj Iriga Fedor Pušić obavestio je ovaj forum da se do sada na Sajam u Irigu prijavilo više od 30 izlagača i davalaca različitih usluga u ovoj delatnosti.

Predsednik opštine Irig Stevan Kazimirović je istakao da je dobro što sajam otvara i ekonomska pitanja voćarske i vinogradarske proizvodnje, jer je ova sredina opredeljena za tu delatnost.

  • Nažalost, kada smo na okupljanju u Vrdniku u decembru prošle godine ukazali na moguće probleme u plasmanu jabuka – bili smo u pravu. Ali to ne menja situaciju danas i zbog toga ćemo podržati sve mere koje naši stručnjaci, na čelu sa prof Keserovićem, predlože da prevaziđemo ovu situaciju. Naime, nije racionalno da govorimo o razvoju voćarstva, a da imamo neizvesnost u plasmanu proizvoda. Mi kao izrazito voćarsko -vinogradarsko područje smo životno zainteresovani da u ovom sektoru poljoprivrede imamo sigurnost. I zato ćemo podržati inicijativu da se što više voćara okupi u Irigu 14. aprila i da detaljno razgovaramo o trenutnoj situaciji, ali i razvoju.

Sajam će biti održan na prostoru pored fudbalskog igrališta i koristiće se postojeći sportski balon. Očekuje se dolazak voćara iz celog regiona, kao i nekoliko gostiju iz inostranstva.

Izlagači imaju besplatan prostor i usluge sajma.

Izvor: agroservis.rs

Oznake:, , , ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2019” u prodaji

Novu knjigu "Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar", izdanje za 2019. godinu moguće je poručiti online ili preko narudžbenice, ili je podići lično ...
Detaljnije

Najave događaja

Poljoprivredni sajam ove godine od 11. do 17. maja

Poljoprivredni sajam ove godine - izložbe, skupovi, edukacije, prezentacije, poslovni susreti, primena nauke u poljoprivredi ...
Detaljnije