Fito farmacija

LG Seeds

Sajam vinogradarstva i voćarstva VIVO u Irigu 14. aprila

Na sajmu će se razgovarati o tržištu voća, posebno jabuke, pčelarstvu, vinarstvu i ruralnom turizmu.

Programski savet Sajma vinogradarstva i voćarstva VIVO, koji će se održati 14. aprila 2019. u Irigu, danas je za predsednika imenovao prof. dr Zorana Keserovića, našeg uglednog stručnjaka za voćarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

  • Pre desetak i više godina ja sam Frušku goru video kao ozbiljnog proizvođača voća, posebno jabuka i to se danas i dogodilo. Zbog toga sajam u Irigu prihvatam kao logičan događaj u regionu gde se ova delatnost može još ozbiljnije razvijati – rekao je prof. dr Zoran Keserović u prvom obraćanju medijima.

On se kod usvajanja modela sajma založio da pored izložbe mašina i demonstracija raznih pratećih oruđa u voćarskoj proizvodnji obavezno održi i rasprava o aktuelnim temama iz ove oblasti.

Tako je Savet prihvatio da se razgovora o tržištu voća, posebno jabuke, jer je evidentan osetan zastoj u prodaji.

Profesor Keserović je primetio da su pojedini proizvođači sami sebe zaustavili u prodaji, jer nisu vodili računa o klasifikaciji svoga roda, što inostrano tržište ne oprašta.

Po njegovim rečima, sada je najvažnije da se ofanzivnije ide prema novim kupcima, što je, kako je istakao, Privredna komora Vojvodine i učinila, ali se postavlja pitanje kakvi će odgovori stići iz pojedinih afričkih zemalja o našoj ponudi.

Savet poljoprivrednog sajma je prihvatio predlog da se u sajamske teme pored pčelarstva i rasprave o tržištu voća uvrsti i tema o vinarstvu i ruralnom turizmu, uz učešće gostiju iz inostranstva.

Direktor Agenije za ruralni razvoj Iriga Fedor Pušić obavestio je ovaj forum da se do sada na Sajam u Irigu prijavilo više od 30 izlagača i davalaca različitih usluga u ovoj delatnosti.

Predsednik opštine Irig Stevan Kazimirović je istakao da je dobro što sajam otvara i ekonomska pitanja voćarske i vinogradarske proizvodnje, jer je ova sredina opredeljena za tu delatnost.

  • Nažalost, kada smo na okupljanju u Vrdniku u decembru prošle godine ukazali na moguće probleme u plasmanu jabuka – bili smo u pravu. Ali to ne menja situaciju danas i zbog toga ćemo podržati sve mere koje naši stručnjaci, na čelu sa prof Keserovićem, predlože da prevaziđemo ovu situaciju. Naime, nije racionalno da govorimo o razvoju voćarstva, a da imamo neizvesnost u plasmanu proizvoda. Mi kao izrazito voćarsko -vinogradarsko područje smo životno zainteresovani da u ovom sektoru poljoprivrede imamo sigurnost. I zato ćemo podržati inicijativu da se što više voćara okupi u Irigu 14. aprila i da detaljno razgovaramo o trenutnoj situaciji, ali i razvoju.

Sajam će biti održan na prostoru pored fudbalskog igrališta i koristiće se postojeći sportski balon. Očekuje se dolazak voćara iz celog regiona, kao i nekoliko gostiju iz inostranstva.

Izlagači imaju besplatan prostor i usluge sajma.

Izvor: agroservis.rs

Oznake:, , , ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2019” u prodaji

Novu knjigu "Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar", izdanje za 2019. godinu moguće je poručiti online ili preko narudžbenice, ili je podići lično ...
Detaljnije

Najave događaja

vino boce

Interfest u Novom Sadu uz vrhunska vina, delikatese, radionice i muziku

Interfest, najstariji međunarodni festival vina u Srbiji, održaće se od 13. do 15. juna ...
Detaljnije