Rutava buba, cvetojed – Saveti kako da odbranimo gajene biljke

ostecenja od rutave bube

Rutava buba (Tropinota hirta) je insekt koji može prouzrokovati značajne štete na voćnim vrstama.

Ona je obrasla mnogobrojnim dlačicama i lako je prepoznajemo. 

Rutava buba u vinogradu

Rutava buba se hrani cvetnim delovima svih voćnih vrsta, kao i na korovima.

 
Imago rutave bube je dobar letač i najaktivniji je u najtoplijem delu dana  u periodu od 10 do 16 časova.  
 
U rano proleće zadržavaju se na cvetovima žute boje, podbela i maslačka, kasnije se sele na cvet uljane repice, a zatim jagodu, jabuku.
 
Štete nanose samo odrasli insekti, koji se hrane prašnicima, tučkom, a u nedostatku hrane i pupoljcima. Mogu potpuno uništiti rod.
 
ostecenja od rutave bube 3
 
Kako da zaštitimo voćnjake od cvetojeda? Odgovore daje agronom Lidija Vulović iz PSSS.
 
Nakon ishrane koja traje desetak dana, polažu tridesetak jaja u zemlju ili ispod biljnih ostataka. Stadijum traje 10-20 dana uz relativnu vlažnost 20-60 %.
 
Larve su grčice, žive u zemlji hraneći se biljnim ostacima i sitnim korenčićima. Razvoj larve traje 2-3 meseca. Lutka je u zemlji, a odrasla rutava buba se nalazi u svojoj komorici čekajući naredno proleće.

Praćenje i klopke

Praćenje pojave rutave bube može se obaviti vizuelnim pregledom, metodom otresanja i postavljanjem mirisnih klopki.
 
Bube se javljaju najpre po rubnim redovima, pa na njima treba primeniti taktiku masovnog izlovljavanja.
 
Postoje kupovni mirisni atraktanti koji se postavljaju u klopke.
 
voocnjak
 
lovne klopke u jabucnjaku
 
Atraktanti se mogu praviti otapanjem Negro ili Bronhi bombona u vodi, ili se sipa ekstrat sa mirisom jagode. Ovakvi rastvori se sipaju u bele ili plave posude koji se kače po voćnjacima. Obavezno postaviti po rubnim delovima voćnjaka.
 
ulovljene rutave bube
 
Postavljanje zaštitnih mreža na manjim voćnjacima odlična je zaštita od rutave bube, ali u tom slučaju neophodni su silikonski bumbari da vrše oplodnju gajene biljke.

Hemijsko suzbijanje

Hemijsko suzbijanje nije se pokazalo dovoljno efikasno, jer insekt dolazi svakodnevno na biljke u cvetu, a rezidualno dejstvo nije dovoljno da ubije rutavu bubu.

Međutim, hemijskim tretiranjem uništavamo veliki broj pčela koje vrše oprašivanje i na koje i te kako deluje rezidualno dejstvo insekticida koji se zadržavaju na cvetu. Smanjenjem brojnosti pčela nanosimo veće štete nego što rutava buba nanosi biljci, opominje Vulović.

Privući ženku rutave bube 

Preporučuje se pravljenje mesta koja privlače ženku da polaže jaja.

Ova mesta se prave prekrivanje zemljišta senom, prekopavanjem tako da se seno i zemlja izmešaju i ponovo pokrije senom, zaliva se da uvek bude vlažno. Svojim čulima ženka ovakvo mesto uvek prepozna i sa veće daljine dolazi da tu polaže jaja.

Nakon polaganja jaja i piljinja larvi mesto treba zaliti insekticidima sa aktivnom materijom hlorpirifos. Na ovaj način smanjuje se brojnost rutave bube u narednoj godini.

Foto: A.M.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?