Fito farmacija

LG Seeds
jagode u redovima

Priprema zemljišta za podizanje zasada jagode

Prilikom pripreme zemljišta za podizanje zasada jagode mora se voditi računa o prethodno gajenim kulturama.

Na svežim krčevinama, pogotovo višegodišnjih zasada koštičavog voća, ne treba saditi jagodu bez odmaranja zemljišta od 3 do 5 godina.
 
Jagodu ne treba saditi ni posle paprike, paradajza, patlidžana, krompira, a najbolji preduslovi su pasulj, soja, grašak, strna žita.
 
Ukoliko je zemljište jako zakorovljeno, u maju ili junu je potrebno nekim od totalnih herbicida uništiti korove. Ako je zemljište nezakorovljeno, pripremu treba početi na oko mesec dana pre sadnje.
 
Na osnovu hemijske analize zemljišta odrede se količine organskih i mineralnih đubriva koje treba dodati, odnosno zaorati. Te količine iznose 500 – 800 kg komplelksnog mineralnog đubriva i 30 – 50 t stajnjaka po hektaru u zavisnosti od rezultata, ali ih treba korigovati ako se planira prihrana kroz sistem za navodnjavanje.
 
Zaoravanje đubriva, odnosno duboko oranje, vrši se na dubinu od 40 cm bar mesec dana pre sadnje. Dva tri dana pre sadnje vrši se fina priprema zemljišta setvospremačima, frezama ili drugim odgovarajućim mašinama.
 
Pripremila: Ana Prokić, dipl. inž. poljoprivrede

Ostavi komentar

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2019” u prodaji

Novu knjigu "Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar", izdanje za 2019. godinu moguće je poručiti online ili preko narudžbenice, ili je podići lično ...
Detaljnije

Najave događaja

novi-sad-sajam

Porodični dan na Poljoprivrednom sajmu je sreda, 15. maj

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, najveća i najznačajnija smotra agrara u centralnoj i jugoistočnoj Evropi od 11. do 17. maja ...
Detaljnije