Pravilan izbor sorti i najbolji raspored u voćnjaku – saveti

vocnjak u jesen sa mrezom

Pravilan izbor sorti i njihov najbolji raspored prema međusobnim uslovima oplođenja.

Jesen je vreme zasnivanja voćnjaka. Pre sadnje potrebno je utvrditi pravilan raspored sorti.

Dobra rodnost zavisi i od pravilnog rasporeda sorti u voćnjacima. Kako da rasporedimo sorte?

O pravilnom izboru sorti i njihovom najboljem rasporedu u voćnjaku savete daje Mr Branko Tanasković iz PSSS Čačak.

Zavisnost dobre rodnosti od pravilnog rasporeda sorti u voćnjacima

Prilikom podizanja voćnjaka sa izabranim samooplodnim sortama, može se u jednom zasadu posaditi samo jedna sorta. Međutim, u voćnjacima u kojima će se gajiti samobesplodne sorte trebalo bi izabrati sorte prema odnosima oplođenja. To je jedan od uslova, neophodnih za dobru rodnost voćaka.

S tim u vezi nastaju dve protivrečne pojave: prva je težnja da se, radi standardizacije ovakve proizvodnje, broj sorti svede na minimum, a druga je neohodnost da se u pojedinim zasadima, čak i veoma malih razmera, gaji najmanje dve, pa i više sorti.

Rešenje ovih protivrečnih pojava nalazi se u pravilnom izboru sorti i njihovom najboljem rasporedu, prema međusobnim uslovima oplođenja, tako da se može uspešno gajiti najmanji broj sorti koji omogućuje obilne prinose. Pri tome će se jedna, dve, pa i više sorti gajiti radi proizvodnje plodova, a druge će biti tako podešene da kao oprašivači obezbeđuju najveće prinose.

Sorte oprašivači trebalo bi da se odlikuju sledećim osobinama:

  • da su dobro prilagođene uslovima sredine,
  • da ispoljavaju što bolju polnu podudarnost sa glavnim sortama i time obezbeđuju što obilnije prinose,
  • da imaju dobru klijavost polena,
  • da im se vreme cvetanja što potpunije podudara,
  • da im plodovi imaju što bolji kvalitet, i
  • da im se dugovečnosti približno podudaraju s glavnim sortama.

U pojedinim voćnim zasadima mogu se gajiti najmanje dve sorte koje se odlikuju većinom napred pomenutih osobina, i što je posebno važno, sorte koje mogu dobro međusobno da se oplođuju. Sigurnije da se gaje po tri sorte, i to sve tri s uspešnom međusobnom oplodnjom.

Ukoliko se sorte koje se žele gajiti odlikuju velikom vrednošću po kvalitetu plodova i mogu se smatrati glavnim, a dobro se međusobno oplođuju, tada se one smenjuju sa po četiri ili najviše šest redova, i to uvek sa parnim brojem redova. Pri normalnom razvitku za jabuku i krušku to je udaljenost koja obezbeđuje uspešno međusobno oprašivanje.

U slučaju da se pojedine sorte žele gajiti u malim razmerama, pretežno kao oprašivači, tada se može izvršiti različit raspored ovih oprašivača u voćnjacima.

Međutim, ako je jedna od ovih sorti loš oprašivač, onda nije preporučljivo da se gaji u više od dva reda zajedno.

To praktično znači da će se takva sorta smenjivati sa po dva reda. Tako će se obezbediti dobra rodnost zahvaljujući oprašivanju i oplodnji susednih stabala, dobrih oprašivača.

Neparan broj redova od jedne sorte može zbog eventualne, određene agrotehnike da poveća troškove proizvodnje, a ima i uticaj i na produktivnost rada.

Trebalo bi izbegavati raspored po kojem bi u istom redu bile po dve sorte, jer bi to kvarilo izgled i imalo niz drugih nepovoljnih posledica na organizaciju rada i ujednačenje agrotehničkih mera, koje se u voćnjacima moraju primenjivati. Zbog toga se takav raspored izbegava, naročito u velikim voćnim zasadima.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?