Fito farmacija

LG Seeds

Pravilan izbor sorti i najbolji raspored u voćnjaku – saveti

Pravilan izbor sorti i njihov najbolji raspored prema međusobnim uslovima oplođenja.

Jesen je vreme zasnivanja voćnjaka. Pre sadnje potrebno je utvrditi pravilan raspored sorti.

Dobra rodnost zavisi i od pravilnog rasporeda sorti u voćnjacima. Kako da rasporedimo sorte?

O pravilnom izboru sorti i njihovom najboljem rasporedu u voćnjaku savete daje Mr Branko Tanasković iz PSSS Čačak.

Zavisnost dobre rodnosti od pravilnog rasporeda sorti u voćnjacima

Prilikom podizanja voćnjaka sa izabranim samooplodnim sortama, može se u jednom zasadu posaditi samo jedna sorta. Međutim, u voćnjacima u kojima će se gajiti samobesplodne sorte trebalo bi izabrati sorte prema odnosima oplođenja. To je jedan od uslova, neophodnih za dobru rodnost voćaka.

S tim u vezi nastaju dve protivrečne pojave: prva je težnja da se, radi standardizacije ovakve proizvodnje, broj sorti svede na minimum, a druga je neohodnost da se u pojedinim zasadima, čak i veoma malih razmera, gaji najmanje dve, pa i više sorti.

Rešenje ovih protivrečnih pojava nalazi se u pravilnom izboru sorti i njihovom najboljem rasporedu, prema međusobnim uslovima oplođenja, tako da se može uspešno gajiti najmanji broj sorti koji omogućuje obilne prinose. Pri tome će se jedna, dve, pa i više sorti gajiti radi proizvodnje plodova, a druge će biti tako podešene da kao oprašivači obezbeđuju najveće prinose.

Sorte oprašivači trebalo bi da se odlikuju sledećim osobinama:

  • da su dobro prilagođene uslovima sredine,
  • da ispoljavaju što bolju polnu podudarnost sa glavnim sortama i time obezbeđuju što obilnije prinose,
  • da imaju dobru klijavost polena,
  • da im se vreme cvetanja što potpunije podudara,
  • da im plodovi imaju što bolji kvalitet, i
  • da im se dugovečnosti približno podudaraju s glavnim sortama.

U pojedinim voćnim zasadima mogu se gajiti najmanje dve sorte koje se odlikuju većinom napred pomenutih osobina, i što je posebno važno, sorte koje mogu dobro međusobno da se oplođuju. Sigurnije da se gaje po tri sorte, i to sve tri s uspešnom međusobnom oplodnjom.

Ukoliko se sorte koje se žele gajiti odlikuju velikom vrednošću po kvalitetu plodova i mogu se smatrati glavnim, a dobro se međusobno oplođuju, tada se one smenjuju sa po četiri ili najviše šest redova, i to uvek sa parnim brojem redova. Pri normalnom razvitku za jabuku i krušku to je udaljenost koja obezbeđuje uspešno međusobno oprašivanje.

U slučaju da se pojedine sorte žele gajiti u malim razmerama, pretežno kao oprašivači, tada se može izvršiti različit raspored ovih oprašivača u voćnjacima.

Međutim, ako je jedna od ovih sorti loš oprašivač, onda nije preporučljivo da se gaji u više od dva reda zajedno.

To praktično znači da će se takva sorta smenjivati sa po dva reda. Tako će se obezbediti dobra rodnost zahvaljujući oprašivanju i oplodnji susednih stabala, dobrih oprašivača.

Neparan broj redova od jedne sorte može zbog eventualne, određene agrotehnike da poveća troškove proizvodnje, a ima i uticaj i na produktivnost rada.

Trebalo bi izbegavati raspored po kojem bi u istom redu bile po dve sorte, jer bi to kvarilo izgled i imalo niz drugih nepovoljnih posledica na organizaciju rada i ujednačenje agrotehničkih mera, koje se u voćnjacima moraju primenjivati. Zbog toga se takav raspored izbegava, naročito u velikim voćnim zasadima.

 

Oznake:, , , , ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2019” u prodaji

Novu knjigu "Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar", izdanje za 2019. godinu moguće je poručiti online ili preko narudžbenice, ili je podići lično ...
Detaljnije

Najave događaja

Poljoprivredni sajam ove godine od 11. do 17. maja

Poljoprivredni sajam ove godine - izložbe, skupovi, edukacije, prezentacije, poslovni susreti, primena nauke u poljoprivredi ...
Detaljnije