Fito farmacija

LG Seeds
retrovegetacija sljive PIS

U zasadima koštičavog voća registrovana retrovegetacija

U narednom periodu proizvođači koštičavog voća treba da obiđu svoje voćnjake, pregledaju stabla i utvrde da li je prisutna retrovegetacija voća, jer je ova pojava zapažena na više lokaliteta u srednjem Banatu.

retrovegetacija sljive PIS

Ovakva stabla (šljive, višnje, kajsije) su registrovana u zasadima gde nisu sprovedene adekvatne mere zaštite voća tokom vegetacije.

Nadležna Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja navodi da je zabeleženo odsustvo lisne mase koja je u periodu nakon berbe plodova opala, što je posledica pojave bolesti šupljikavosti lista koštičavog voća (Stigmina carpofila) i ospičavosti lista višnje i trešnje (Blumeriella jaapii). Prouzrokovači ovih bolesti su u 2014. godini, tokom dužih perioda, imali povoljne uslove za razvoj i infekciju.

Propusti u tretmanu, neadekvatan izbor i vreme primene fungicida uticali su na prevremenu defolijaciju koštičavih voćnih vrsta, a sada vremenski uslovi doprinose pojavi retrovegetacije. Na stablima se zapaža bubrenje lisnih pupoljaka, rast nove lisne mase, cvetanje i sl.

Stručnjaci Prognozno-izveštajne službe podsećaju da ovakva stabla voća gube na kondiciji i nespremno će dočekati predstojeće mirovanje. To će se odraziti na početak kretanja vegetacije u sledećoj godini.

Pregled zasada je neophodan, jer naredne mere nege zavise od sadašnjeg stanja stabala. U slučaju prisutne retrovegetacije proizvođač treba da u rano proleće, pred početak vegetacije, izvrši intenzivnu rezidbu ovakvih stabala. Ova mera će pomoći biljkama da se oporave od stresa i uspostave ravnotežu između rasta i rodnosti., navode u svom izveštaju predstavnici Prognozno-izveštajne službe.

stajnjak-na-prikolici-poljosfera

Stajnjak u voćnjaku

Značaj stajskog đubriva za uspešno gajenje voća je nemerljivo. Pre svega prirodno je, najekonomičnije i za okolinu najprihvatljivije je organsko đubrivo.

Vrednost stajskog đubriva zavisi od njegovog sastava, a on se dosta razlikuje,

stajnjak-na-prikolici-poljosfera

u zavisnosti od vrste domaće životinje od koje je dobijen. Uz sadržaj osnovnih hranljivih materija (N, P, K ), stajsko đubrivo sadrži i druge važne mineralne materije kao i mikroelemente bez kojih je bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom nezamislivo (Zn, Cu, B, Mg, Fe, Mn. itd).

Pravilno skladištenje i korišćenje stajskog đubriva u velikoj meri smanjuje upotrebu mineralnih đubriva. Ipak, mora se voditi računa, koja se količina stajskog đubriva izvozi na poljoprivrednu površinu, kako ne bi došlo do izlivanja štetnih materija i zagađenja površinskih i podzemnih voda, a kako bi se istovremeno najviše iskoristile hranljive materije i druga korisna dejstva stajnjaka.

Stajnjak pre svega povoljno utiče na zemljište, tako što popravlja vodno-vazdušni-toplotni režim i unosi organsku materiju u kojoj su makro i mikro elementi lako dostupni gajenoj voćki, a svojim neutralnim PH pomaže u smanjenju kiselosti naših zemljišta.

Da bi se primenjivao u voćarstvu, stajnjak mora biti zgoreo tj. star i prerađen, jer samo takva organska materija u sebi ima pomenuti sadržaj i blagotvoran uticaj na zemljište i kulture koje se gaje. Posle iznošenja potrebno ga je u što kraćem vremenskom intervalu, a najbolje odmah, spustiti u zonu korenovog sistema (oranje, tanjiranje, tilerisanje itd.), da bi što više smanjili gubitke hranljivih materija iz njega.

Zbog svega gore pomenutog, stajsko đubrivo treba tretirati kao vredan proizvod na gazdinstvu i tako sa njim treba i upravljati – koristiti ga za dobrobit svake biljne proizvodnje, pa i voćarske.

Autor: Stanojlović Srđan, dipl. inž.

www.psss.rs

Podrum Šomođi burad

Priprema podruma za predstojeću berbu grožđa

Vinogradari pripremu podruma moraju obaviti na vreme. Kada otpočne berba i prerada grožđa podrumi moraju biti spremi da dočekaju novu sezonu.

Iskusni vinogradari i vinari pripreme za berbu počinju na vreme,

Podrum Šomođi burad

obično sredinom ili krajem avgusta, zavisno od vinogradarskih područja i vremena sazrevanja grožđa, kako bi se izbegli zastoji u toku berbe i procesa prerade grožđa.

Pripreme obuhvataju pregled i ispravnost opreme u podrumu kao što su muljače, prese, cednice; zatim pripreme vinskih sudova (bačve, cisterne, kace); nabavku potrebne dodatne opreme i materijala i to širomera, zatim nabavka kvasaca, bistrila, sredstva za sumporisanje. Ako vinobran nije kupljen ove godine već postoje prošlogodišnje zalihe i ako je pritom neadekvatno čuvan, treba biti jako obazriv. Ovo sredstvo vremenom gubi zaštitna i antiseptička svojstva, pa posledice mogu biti katastrofalne. Zato je radi svake sigurnosti najbolje nabaviti nove količine vinobrana.

Podrum je ogledalo svakog vinara. Tokom cele godine mora biti čist, a posebno pred berbu mora se detaljno očistiti, jer mošt i vino brzo upijaju sve nepoželjne mirise. Zbog toga se u podrumu ne sme držati krompir, kupus, nafta, sirće, a pogotovo ne sredstva za zaštitu bilja.

Pod u podrumu obavezno mora biti betonski ili po mogućstvu popločan kako bi se lakše održavala higijena. Kanalizacija u podrumu je od presudnog značaja kako bi se u toku pranja odvodila nečistoća iz podruma.

Poželjno je da su zidovi podruma obloženi keramičkim pločicama, ili bar da su dobro očišćeni i okrečeni. Za zaštitu zidova podruma od plesni koriste se razna sredstva kao što su kreč, sumpor dioksid i druga.

Pre berbe obavezno podrum okrečiti i sumporisati paljenjem sumpornog praha. Pod se opere vodom u kojoj je rastvorena soda. Na ovaj način uništava se nepoželjna mikroflora .

Podrum treba dobro srediti jer bez dobrog podruma nema ni dobrog vina.

Autor: Zorica Petkanić dipl.inž.

www.psss.rs

osteceni grozdovi

U ovoj godini manje i grožđa i vina

U vinogradima će biti manje grožđa, a u buradima, nažalost, i manje vina od domaćeg grožđa. I pored truda vinogradara da zaštite vinovu lozu od bolesti, štete su vidljive i na grozdovima.

osteceni grozdovi

„Retke su godine sa ovoliko padavina. Štete nam pravi i suša, ali veći danak uzima vlažno vreme, bez dovoljno sunčanih dana. U nekim vinogradima nema ni lišća, a grozdovi su bolesni. Tu prihoda neće biti“, kaže vinogradar iz Orlovata, Rade Ostojin.

Vinogradari su u više navrata obavljali zaštitu vinove loze, ali su pljuskovi kojih je bilo i nekoliko puta u toku dana spirali zaštitna sredstva.

Rade Ostojin u vinogradu

 

„Ove godine smo dosta štitili vinovu lozu, ali nas je kiša „pobedila“. Kolege vinogradari se žale da su neki preparati slabije delovali. Predviđenim dozama nisu uspeli da sačuvaju lozu. Zadovoljni su oni vinogradari koji imaju umanjenje roda od oko dvadeset odsto“, smatra naš sagovornik.

Rane sorte vinove loze su najmanje oštećene bolestima. Vinogradari očekuju da će berba tih sorti početi za nekoliko dana.

Muskat

 

U ovoj kišnoj godini stare sorte vinove loze su pokazale veću otpornost na bolesti, kaže Ostojin. Sorta muskat krokan, koja se na terenu Banata uz Tamiš uzgaja od davnina, nije stradala od plamenjače i pepelnice. Bobice su pucale od viška vode, ali će se takve bobice osušiti i neće „pokvariti“grozd. U vinogradu Ostojina ovog grožđa će biti manje za oko 20%. Tu je i kreacer koji je poneo malo više roda. Sada sakuplja šećer. Naš domaćin kaže da je neizvesno kako će proći kasnije sorte koje će vinogradari brati za dvadesetak dana.

 

Pročitajte i ovohttp://goo.gl/kXE6VC

 

plodovi jabuke

Analiza sadržaja biogenih elemenata u listu voćaka

Listovi voćaka bogatiji su mineralnim supstancama od drugih biljnih organa upravo zbog velikog odavanja vode iz lišća putem transpiracije (isparavanja). Smanjenjem koncentracije vode u listu povećava

plodovi jabuke

 

se koncentracija mineralnih supstanci, a njihovo nagomilavanje veće je što je zemljište plodnije, a klima suvlja. Pepeo dobijen sagorevanjem lišća sadrži 13 biogenih elemenata i izvrstan je izvor Ca, K, Mg i mikroelemenata za đubrenje, nešto je manji izvor P2O5, a značajan je i kao đubrivo za smanjenje kiselosti zemljišta.

S obzirom na to da između sadržaja pojedinih biogenih elemenata u listu i prinosa postoji uska zavisnost, analiza sadržaja mikro i makro elemenata u listu voćaka našla je široku primenu u određivanju normi đubriva u intenzivnoj voćarskoj proizvodnji. U naprednim voćarskim regionima izrađeni su tzv. višegodišnji standardi optimalnog sadržaja pojedinih biogenih elemenata u listu uzorkovanom svake godine tokom perioda jul-avgust mesec (period diferenciranja začetaka cvetnih elemenata u pupoljku) za svaku kombinaciju sorta/podloga/gustina sadnje. Upoređivanjem podataka dobijenih folijarnom analizom sa standardnim vrednostima može se izvesti zaključak o stanju ishrane voćaka i potrebama za đubrenjem, čime se mogu korigovati norme đubriva utvrđene redovnom kontrolom plodnosti zemljišta. 

Metoda folijarne dijagnostike je veoma brza ali ima i mane:

  1. Informacija o zastupljenosti biogenih elemenata u voćki dobija se u delu vegetacije kada nije vreme za izvođenje đubrenja. Dobijena informacija može se iskoristiti za korigovanje đubrenja i sagledavanje efekta korekcije tek naredne godine;
  2. Ova metoda je nedovoljno precizna, s obzirom na promenu nivoa hraniva tokom vegetacije kao i uticaja ostalih faktora abiotičke i biotičke prirode na njihovu promenu.

Stoga folijarnu analizu treba kombinovati sa ostalim metodama poput agrohemijske analize zemljišta, vizuelne kontrole izgleda voćke (stanje lisne površine i veličina prirasta), kao i količine hranljivih materija iznetih prinosom iz zemljišta. Rezultanta ove 3 metode dovodi do valjanog obračuna potrebne količine hraniva za dobar prinos voćaka. Ovaj obračun valja dodatno  korigovati s obzirom na različit stepen iskorišćenosti hraniva iz đubriva, koji je pod uticajem različitih faktora (pH i mehanički sastav zemljišta, vremenske prilike, fiziološko stanje voćke itd.).

Mr Dejan Marinković

www.psss.rs

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2019” u prodaji

Novu knjigu "Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar", izdanje za 2019. godinu moguće je poručiti online ili preko narudžbenice, ili je podići lično ...
Detaljnije

Najave događaja

Dan dobavljača – Agrobiznis 2019 u Novom Sadu

Dan dobavljača - Agrobiznis 2019, u organizaciji Razvojne agencije Vojvodine 9. aprila. Događaj će okupiti domaće kompanije, strane investitore koji ...
Detaljnije