vina u casama

Osnovana Balkanska vinska mreža

Balkanska vinska mreža će delovati na području povezivanja i promovisanja zajedničkog vina balkanskih zemalja.

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju 4. oktobra 2019. u Skoplju je formirana Balkanska vinska mreža, koju će činiti organizacije iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Crne Gore, saopštilo je udruženje Vina Makedonije, a navodi se na portalu eKapija.
 
Inicijator okupljanja bila su Vina Makedonije, a u mreži su i Centar vinske kulture Wine Q iz Srbije, Udruženje Salon Žilavke iz Bosne i Hercegovine i Vinska akademija iz Crne Gore kao partneri na projektu, kao i druga vinska udruženja sa Zapadnog Balkana.
 
Udruženja će zajedno sprovesti projekat “Vino kao most za povezivanje zemalja zapadnog Balkana” 
 
Balkanska vinska mreža će delovati na području povezivanja i promovisanja zajedničkog vina balkanskih zemalja.
 
Ukupno 15 udruženja proizvođača vina, vinogradara i somelijea potpisalo je memorandum o saradnji, ističe se u saopštenju.
 
– Polazeći od pretpostavke da smo zajedno jači, formiramo ovu mrežu koja bi trebalo da pomogne u određivanju strateških pravaca za budući razvoj vinske industrije, vinogradarstva i vinskog turizma u celom regionu, rekao je predsednik Upravnog odbora udruženja Vina iz Makedonije Svetozar Janevski i dodao će mreža pružiti efikasna rešenja za prevazilaženje zakonskih i regulatornih barijera koje se pojavljuju pri plasmanu vina iz ovog regiona.
 
Jedan od glavnih zadataka je promocija lokalnih autohtonih sorti grožđa, kao i vina proizvedenih u našem regionu.
 
Uspostavljanje i rad Balkanske vinske mreže finansijski je podržao Fond zapadni Balkan, koji su osnovale Vlade Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine.
 
Izvor: Poljoprivrednik

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu