Orah – Kada obaviti berbu i kako beliti ljusku i čuvati plodove

orah plodsa ljuskom

Orah uzgajamo pre svega zbog jezgra koji je izvor vrednih nutrijenata.

Jezgro je uljano-proteinski proizvod, sadrži vitamine, odličan je izvor omega-tri masnih kiselina. Orah koristimo u industrijama zbog tehničke vrednosti drveta, kore i orahovog ulja.

Kada obaviti berbu oraha?

Kada je jezgro zrelo a pregrada između dve polovine postane smeđa i kada zeleni omotač – klapina kod većine plodova omekša i pukne, a plod iz nje lako ispada vreme je za berbu.

Vreme berbe određuje se na osnovu broja dana od zametanja plodova oraha do zrenja koji je zavisno od sorte i karakteristika sejanca, kao i uslova proizvodnje u rasponu od 130 do 150 dana.

Na manjim površinama i okućnicama najbolje je da se grane ručno otresu, sa 1-2 ponavljanja na 4-5 dana zavisno od sorte. Za mašinsku berbu u plantažama koriste se tresači.

Posle berbe pranje, sušenje, beljenje i skladištenje

Nakon berbe plodove treba oprati čistom vodom i osušiti. Sušenje je korisno i kod plodova koji nisu prani, jer se na taj način orasi mogu duže sušiti.

Najbolje je da se plodovi razrede na lesama u tankom sloju. Lese ne smeju biti izložene suncu ali je potrebno obezbediti cirkulaciju vazduha, kako bi se što bolje osušili a da ne izgube na kvalitetu. Takođe treba ih zaštititi od vlage i od magle da ne bi došlo dopucanja plodova, savetuje dipl. inž. Petkanić Zorica PSSS Negotin.

Beljenje ljuske oraha

Ukoliko je ljuska oraha tamna treba izvršiti beljenje, kako bi plodovi dobili svetliju boju i bili privlačniji za kupca.

Ovaj postupak se izvodi upotrebom sumpora ili upotrebom tečnog hlora.

Kako izbeliti ljuske?

Plodovi se stave u mrežaste vreće i podvrgnu sumpornom dimu. Za ovaj postupak potebno je upotrebiti 40-50 grama sumpora na 100 kilograma plodova oraha. Ukoliko za to postoji mogućnost na domaćinstvu ovaj postupak se može efikasno obaviti i u sušnici tipa sušnice za šljive.

Drugi postupak je beljenje ljuske upotrebom tečnog hlora. Treba napomenuti da je za ovaj postupak potrebno dugogodišnje iskustvo jer postoji opasnost od prodiranjanja tečnosti u plod pa jezgro postaje štetno za upotrebu.

orah plodovi krupno rotated

Čuvanje plodova oraha

Za čuvanje plodova oraha najbitnija su hladna, suva i provetrna mesta.

Plodovi se mogu čuvati u vrećama, podnim skladištima ili hladnjačama.

Orasi se najčešće čuvaju u vrećama koje su retkog tkanja i okačeni na mestu gde ima promaje ali bez prisustva vlage.

Čuvanje u skladištima

U skladištima orasi se čuvaju rašireni po podu. Skladišta moraju imati dobro provetravanje.

Prostorija za skladištenje treba da je prohladna, temperatura u prostoriji treba da je 4 stepena sa umerenom vlažnošću od 60-70 %. U ovakvim skladištima plodovi se mogu očuvati do sledeće berbe, navodi Petkanić.

Čuvanje oraha u hladnjačama

Plodovi nakon izvesnog vremena znatno gube na kvalitetu jer plodovi oraha sadrže 60-70% ulja, i baš zbog toga kad nastupe topliji dani može doći do užeglosti pa je iz tog razloga mnogo sigurnije orahe čuvati u hladnjačama.

Tu se jezgro oraha može stalno držati na niskoj temperaturi od 2 stepena i optimalnoj vlažnosti vazduha od 65%.

U ovom slučaju plodovi se mogu u dobrom stanju održati 18-24 meseci, a da ne dođe do promene u kvalitetu ploda.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?