kupina 2

Navodnjavanje kupine

Sazrevanje plodova kupine i intenzivan porast izdanaka se odvija u periodu kada su dnevne temperature uglavnom visoke pa je za uspešno gajenje, redovno i obilato plodonošenje potrebno obezbediti dosta zemljišne vlage, naročito u periodu od cvetanja do kraja zrenja, odnosno od početka juna do kraja septembra.

Samo se u područjima gde u toku vegetacije ima više od 400 mm padavina kupina može gajiti i bez navodnjavanja, ali uz veliki rizik. Bez navodnjavanja se umanjuje rod, plod je sitan i nekvalitetan, a usporava se razvoj izdanaka. 

Navodnjavati se može na više načina, a u praksi se najviše primenjuje navodnjavanje brazdama, veštačkom kišom i sistemima kap po kap.

Navodnjavanje brazdama je dosta rašireno u područjima gde ima dosta vode, pored reka. U brazde se pušta voda koja lagano natapa površinu oko špalira kupine, a pri tom ne kvasi listove i plodove. 

Sistem veštačke kiše se koristi na većim površinama i u organizovanoj proizvodnji. Ovaj način navodnjavanja je dosta nepovoljan jer vlaženje plodova u vreme zrenja podstiče razvoj truleži plodova. 

Sistem „kap po kap“ je najekonomičniji i najpogodniji način navodnjavanja. U odnosu na ostale načine navodnjavanja sistem „kap po kap“ ima mnogo prednosti: 

  • velika ušteda vode 
  • sistem je prenosiv – lako se montira i demontira   
  • u zavisnosti od spoljnih uslova određuje se količina vode koja može biti od 1,5 do 8 litara po metru za sat 
  • uz vodu se može dodati i đubrivo za prihranu ako je potrebno
  • ne kvase se list i plod 
  • u nedostatku izvorišta voda se može dopremati i cisternama 
  • obezbeđuje stalnu umerenu vlažnost zemljišta u špaliru kupine. 

Broj zalivanja uglavnom zavisi od količine padavina u datom području i varira iz godine u godinu.

U nešto aridnijim područjima prvo navodnjavanje se obavlja početkom juna u fazi cvetanja i početka intenzivnog porasta plodova. Drugo navodnjavanje se izvodi u fazi neposredno pred zrenje, a treće sredinom avgusta, u vreme punog zrenja plodova. Poslednje, četvrto navodnjavanje, koje podstiče diferenciranje cvetnih pupoljaka za narednu godinu,  obavlja se početkom septembra. Na nešto većim nadmorskim visinama i humidnijim područjima pojedinih godina nije neophodno navodnjavanje. Međutim i tada bar dva navodnjavanja, i to početkom i u drugoj polovini avgusta, daju veoma pozitivne efekte.

Pripremila: Tanja Živković

psss.rs

 

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu