Mušmula – zaboravljeno voće pogodno i za organsku proizvodnju

Mušmula je voćka koju smo zaboravili. Skromna je i može se uzgajati bez upotrebe zaštitnih sredstava.

Plodovi se koriste kao sveži ili se prerađuju u ukusne pekmeze, likere, rakije.

O ovoj voćki koju možemo uzgajati sve do hiljadu metara nadmorske visine, piše Maja Martinov, master voćarstva
PSS Zrenjanin.

Mušmula – zaboravljeno voće visoke nutritivne vrednosti

Povoljni klimatski uslovi našeg područja i nezasićeno tržište organske hrane, glavni su razlozi za gajenje ovog deficitarnog voća na većim površinama.

Mušmula (Mespilus germanica) višegodišnja listopadna jabučasta voćna vrsta, uspešno se gaji u mnogim zemljama Sredozemlja, sa širokim arealom rasprostiranja sve do 1.000 m nadmorske visine.

U našim krajevima, mušmula je slabo zastupljena u proizvodnim zasadima i na većim proizvodnim površinama.

Uglavnom se gaji na okućnicama u vidu pojedinačnih stabala, ili na manjim površinama u amaterskim zasadima.

Obzirom na samooplodnost, period kasnog cvetanja, i skromne zahteve prema plodnosti zemljišta, ova voćna vrsta može se uzgajati bez upotrebe sredstava za zaštitu bilja, što je svrstava u red voćaka pogodnih za organsku proizvodnju.

Najbolji rezultati u pogledu tehnologije gajenja, postižu se na plodnom, rastresitom i umereno vlažnom zemljištu sa prosečnom količinom padavina iznad 620 mm godišnje.

Za pravilno formiranje krune i redovno plodonošenje, neophodno je sadnice nakon sadnje prekratiti na visinu od 60-70 cm.

Rezidba u rodu svodi se na uklanjanje oštećenih grana i proređivanje krune u cilju pospešivanja obrastanja grana rodnim grančicama i cvetnim pupoljcima.

Mušmula blagotvorna za ceo organizam

Plodovi mušmule sazrevaju krajem oktobra i početkom novembra meseca.

Za potrošnju u svežem stanju plodovi se beru posle prvih mrazeva, kada ugnjile, jer tada postaju ukusniji, meki, sočni i gube trpkost.

U običnom skladištu mogu se čuvati 2 do 3 meseca, a u hladnjačama i znatno duže.

Mogu se koristiti i za različite vidove prerade kao što su: proizvodnja voćnih pasta, marmelada, likera, rakija i dr.

Plodovi mušmule sadrže brojne lekovite sastojke: šećere, organske kiseline, pektine, vitamine B i C, aromatične materije itd. koji svojim antibakterijskim i antivirusnim efektom blagotvorno deluju na ceo organizam.

Želite da uzgajate ribizlu? Više pročitajte OVDE.

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Da li ste za ograničenje maksimalne površine poljoprivrednog gazdinstva?
Close Menu