Izbor sorti leske i oprašivača ključni za uspešnu proizvodnju

lesnik zasad mladi Kikinda

Kod proizvodnje lešnika, mnogo više nego kod drugih vrsta voća, izbor sorte je od suštinske važnosti.

Sorta se bira prema specifičnim klimatskim uslovima i karakteristikama zemljišta određenog područja.

Ukoliko želite da posadite plantažu lešnika treba znati da uzgoj leske ne traži velika ulaganja, ali se dugo čeka na rod. Kada se nakon desetak godina dočeka pun rod, prinos po stablu, zavisno od sorte je 9-12 kilograma. U Srbiji proizvodnja lešnika ne zadovoljava sopstvene potrebe, pa uvozimo i više od 80 % ovih plodova.

Odabir sorti je od suštinske važnosti za proizvodnju lešnika. O sortama i njihovim oprašivačima saznajemo više od Silvije Hodžić, dipl. inž. poljoprivrede, savetodavca za oblast voćarstvo PSSS. 

lesnik plodovi

 

Izbor sorte leske 

Za uspešnu i rentabilnu proizvodnju leske potrebno je obezbediti bar tri sorte koje se međusobno dobro oprašuju.

Istarski dugi je vodeća sorta leske u Srbiji. Cveta rano. Ima razvijen omotač iz koga teško ispadaju plodovi. Dobri oprašivači za Istarski dugi su: Tonda Gentille Romana i Daviana.

Kosford je sorta koja cveta relativno kasno. Dobri oprašivači su: Lambert crveni, Enis, Purpurea maxima i Contorta.

Halški džin sorta cveta relativno kasno. Dobri oprašivači su: Lambert crveni, Enis, Purpurea maxima, Kosford i Contorta.

Lunga di Spagna je sorta leske koja  cveta dosta kasno. Odlikuje se velikim omotačem iz koga plodovi teško ispadaju, pa se ne trese već bere. Dobri oprašivači za ovu sortu su: Halški džin, Enis, Kosford .

Lambert crvenolisni sorta cveta kasno. Dobar je oprašivač. Koristi se i kao dekorativna i u proizvodnim zasadima leske. Ima dobro razvijen omotač ploda. Dobri oprašivači za ovu sortu su: Enis, Purpurea maxima, Kosford, Contorta i Halški džin.

Contorta sorta cveta vrlo kasno.  Koristi se kao ukrasna i kao dobar oprašivač. Dobri oprašivači za ovu sortu su: Lambert crveni, Enis, Halški džin, Kosford

Daviana je američka sorta. Dobri oprašivači za ovu sortu su: Halški džin, Enis, Purpurea maxima, i Contorta. Sorte Daviana i Kosford se ne oplođuju.

Enis sorta se odlikuje  kasnim cvetanjem. Omotač je slabo razvijen, pa se lako trese. Dobri oprašivači za ovu sortu su: Lambert crveni, Purpurea maxima, Halški džin i Contorta.

Barcelona je španska sorta koja cveta relativno rano. Plod ima veoma mali omotač, tako da se lako trese. Oprašuju je dobro Daviana, Rojal i Mortarela.

Tonda Gentille Romana je rodna  sorta sa malim omotačem iz koga plod lako ispada. Dobri oprašivači za ovu sortu su: Daviana, Nočione, Kosford.

Tonda Gentile delle Langhe sorta čiji su dobri oprašivači Halški džin i Kosford.

Tonda di Giffoni sorta koja resa rano. Ima razvijen omotač. Dobri oprašivači za ovu sortu su: Nočione, Tonda bianca, Barcelona i dr.

OVDE PROČITAJTE VIŠE O ZAŠTITI LEŠNIKA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?