Cikade prisutne u vinogradima. Očekuje se masovna pojava larvi

podsticaji za vinograde

Cikade u vinogradima. Zaštitimo vinovu lozu pre masovne pojave larvi trećeg uzrasnog stupnja.

Na području Srbije vinova loza se u zavisnosti od sortimenta i regiona nalazi u različitim fazama razvoja ploda: od faze mladi plodovi počinju da rastu, ostaci od cvetova opadaju do faze bobice veličine graška.

Cikade, larve drugog i trećeg stupnja

U vinogradima se registruje prisustvo cikade Scaphoideus titanus, vektora fitoplazme Flavescence doree – prouzrokovača zlatastog žutila vinove loze.

Trenutno dominiraju larve drugog razvojnog stupnja ove štetočine, ali se registruje i pojava larvi trećeg uzrasnog stupnja koje su sposobne da prenesu pomenutu fitoplazmu sa zaraženih na zdrave čokote.

S obzirom na prognozirane visoke temperature, u narednim danima očekuje se masovna pojava larvi trećeg uzrasnog stupnja.

Radi postizanja dugoročne zaštite proizvodnje grožđa PIS preporučuje primenu nekog od registrovanih insekticida za suzbijanje cikada:

  • Fury 10 EC (zeta-cipermetrin) u koncentraciji 0,01-0,015% ili
  • Elisa (buprofezin) u koncentraciji 0,06% ili
  • Sivanto prime (flupiradifuron) u količini 0,5 l/ha.

Pored suzbijanja vektora, mere kontrole zlatostog žutila su i stalni sanitarni pregledi zasada, obavezno uklanjanje obolelih čokota, uništavanje divlje loze u okruženju proizvodnih zasada, uništavanje korova i uništavanje i krčenje napuštenih zasada vinove loze.

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

O fitoplazmama vinove loze

Fitoplazme mogu izazvati veoma destruktivna oboljenja vinove loze i do sada su na vinovoj lozi utvrđene fitoplazme iz 7 grupa. Simptomi koje izazivaju sve fitoplazme na vinovoj lozi su identični ili veoma slični, pa se na osnovu simptoma ne mogu razlikovati i jednim imenom se zovu „žutilo vinove loze“.

Simptomi

Karakteristični simptomi koji ukazuju na prisustvo fitoplazmi na vinovoj lozi su: uvijanje i promena boje lišća u žutu (bele sorte) odnosno crvenu boju (crvene sorte) i ti simptomi se najjasniji mogu uočiti u ranu jesen.

Najznačajnije fitoplazme na vinovoj lozi su: Flavescence doree i Bois noir.

Flavescence doree (zlatasto žutilo) ili FD fitoplazma se nalazi na listama karantinskih bolesti i štetočina. Prenosi se pomoću vektora, cikade Scaphoideus titanusi.

Ova bolest se javlja samo na vinovoj lozi i smatra se najznačajnijom fitoplazmom vinove loze. Prisustvo cikade dovodi do pojave ove fitoplazme.

Scaphoideus titanus ima jednu generaciju godišnje, prezimljava u stadijumu jajeta, hrani se samo na biljnim vrstama iz roda Vitis, tako što imago isisasa sadržaj floema.

Bois noir (stolbur fitoplazme) prenosi je cikada Hyalestes obsoletus, i to je najčešće detektovana fitoplazma u našoj zemlji.

Kako bi se utvrdila tačno prisustvo fitoplazmi na vinovoj lozi, u ranu jesen najbolje je detaljno proučavati simptome.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?