Fito farmacija

LG Seeds

Berba višanja ručno ili mašinski, prednosti i mane

Prednosti mašinske berbe između ostalog su manji troškovi berbe, ali je ručna berba čista.

O prednostima i manama ručnog, odnosno, mašinskog branja višanja piše Mihajlo Žikić dipl. inž. voćarstva i vinogradarstva PSSS.

U proteklih desetak godina došlo je do značajnih povećanja površina pod Oblačinskom višnjom. Do sada je dominirala ručna berba.

Ručna berba

Ovaj vid berbe ima određene prednosti u odnosu na mašinsku berbu koje se ogledaju u mogućnosti berbe i pri lošim vremenskim uslovima (npr. kiša), kao i kod mlađih zasada gde u prvih par godina nije moguća mašinska berba.

Takođe se prednost ogleda u ,,čistoj“ berbi tj. smanjen je udeo peteljki, lišća, zemlje i drugih primesa u gajbama.

Sa druge strane ručna berba ima mnogo i mana od kojih su najznačajnije:

  • u vreme berbe višanja je i period kada je velika potražnja za radnom snagom zbog ujednačenog sazrevanja višnje na većoj teritoriji. Ovo dovodi do toga da je cena radne snage sve veća u ovom periodu i za berbu višnje je iznosila od 18,00-20,00 din/kg,
  • kako su radnici plaćeni po učinku, zbog veće zarade, radnici su skloni da preskaču manje pristupačne delove na stablima što smanjuje ukupno ubranu količinu višanja,
  • sve veći nedostatak radne snage dovodi do odlaganja berbe i smanjenja kvaliteta plodova a samim tim i do smanjenja otkupne cene polodova
    Sve to dovodi do poskupljenja proizvodne cene višnja a samim tim i do smanjenja zarade proizvođača.

Mašinska berba

Kao rešenje ovih problema sve više se nameće mašinska berba višnje, koja se sve više primenjuje u svim krajevima gde se gaji Oblačinska višnja.

Prednosti mašinske berbe 

– manji troškovi berbe, cena uslužne berbe beračima je prošle sezone iznosila 10din/kg, a sopstvenim beračem trošak berbe se kreće od 5-7din/kg u zavisnosti od roda,

– mašina trešenjem skida plod sa svih delova krošnje

-prilikom berbe je angažovan značajno manji broj radnika, tresač opslužuju 3-5 radnika,

-smanjenje radne snage rešava problem transporta i ishrane radne snage,

– brža je berba i ne zavisi od ljudske radne snage, samim tim se može bolje izabrati najbolji momenat za berbu

– minimalan kontakt ruku sa plodovima, čime se smanjuje opasnost od infekcije bakterijama.

Mane mašinske berbe

– dodatno tretiranje sa hemijskim preparatom za odvajanje ploda (etrel), a ukoliko se ne koriste navedena sredstva plod mora biti potpuno zreo zbog lakšeg odvajanja od peteljke

– prilagođavanje uzgojnog oblika i razmaka sadnje za mašinsku berbu

– kruna mora biti podignuta minimum 50 cm od zemlje, najpoželjniji oblik je piramidalna kruna zbog lakšeg trešenja stabala, razmak sadnje minimum 4×2,5 m

– pojava sušenja stabala usled trešenja, mada prema iskustvima na ovim terenima u poslednjih pet godina ona je minimalna.

– u zavisnosti od tipa berača mora se računati na veći prostor potreban za okretanje i ulazak u naredni red

-moguće zaustavljanje berbe zbog kvarova mašine ili loših vremenskih uslova

– poželjno je zatravnjivanje međurednog prostora jer je u slučaju pojave kiše u vreme berbe značajno skraćeno vreme do povratka na parcelu u odnosu na jalovi ugar, što se pokazalo proteklih godina kao velika prednost.


Oznake:, , ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2019” u prodaji

Novu knjigu "Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar", izdanje za 2019. godinu moguće je poručiti online ili preko narudžbenice, ili je podići lično ...
Detaljnije

Najave događaja

Poljoprivredni sajam ove godine od 11. do 17. maja

Poljoprivredni sajam ove godine - izložbe, skupovi, edukacije, prezentacije, poslovni susreti, primena nauke u poljoprivredi ...
Detaljnije