Fito farmacija

LG Seeds
vinova loza spalir

Bakteriozni rak vinove loze – Kako ga prepoznati i suzbiti?

Bakteriozni rak vinove loze može dovesti do prevremenog ugininjavanja čokota. Prouzrokovač tumora je Agrobacterium vitis.

Kako prepoznati bakteriozni rak, na koje načine sprečiti pojavu i širenje tumora? Odgovore saznajemo od Mice Stajić, dipl. inž. zaštite bilja PSSS Vranje.

Simptomi bakterioznog raka vinove loze

Osnovni simptomi bakterioznog raka su izrasline (tumori, gale), koje se javljaju na starijem delu stabla (glavi, krakovima, kordunici i lukovima), ali i na jednogodišnjim lastarima i spojnom mestu. Ređe se pojavljuje na korenu-korenovom struku.

Tumori su ili okruglasti ili u obliku nepravilnih zadebljanja, odnosno proliferacija. Mogu dostići veličinu i do desetak santimetara, a u dužinu i do nekoliko desetina santimetara.

Nove gale se javljaju najčešće početkom leta i to u blizini starih izraslina ili blizu povreda na lastarima. Gale su u početku beličaste i liče na kalusna zadebljanja, a kasnije odrvenjavaju i dobijaju braonkastu boju. Za godinu ili dve tumori mogu da istrunu ili da otpadnu, a oko njihovog mesta obrazuju nove gale. Izrasline na lastarima začinju se najčešće kao sitna ispupčenja ispod kore.

Lišće čokota obolelog od bakterioznog raka počinje da žuti ranije, krajem jula ili početkom avgusta. Lastari su kržljavi, a rodna okca se suše iznad mesta pojave raka na lastaru. Tumor može prstenovati lastar, sto dovodi do sušenja dela iznad obolelog mesta. Sušenje se progresivno širi i na kraju čokot prevremeno ugininjava.

Održavanje i širenje patogena

Patogena bakterija se održava na matičnim čokotima, vijokama, reznicama i kalemovima. Patogen može biti prisutan a da se ne ispoljavaju simptomi. U lozi se održava u tumorima i sprovodnim sudovima, zatim u kalusima i žilama ožiljenih reznica, kao i u korenu loze.

Bakterija se održava i u zemljištu i to više godina po krčenju obolelih čokota, odnosno starog vinograda. Posebno dugo se održavaju u rizosferi, odnosno u zoni oko korenovog sistema.

Bakterija se širi vijokama, reznicama, kalemovima, alatom i priborom, zemljištem i oruđima za obradu zemljišta, vučnim mašinama, transportnim sredstvioma i na drugi način.

Suzbijanje 

Osnovna mera je korišćenje zdravih kalemova za podizanje vinograda.

Čokoti sa simptomima raka ne mogu biti matični a ostali moraju biti testirani.

Za prporište treba koristiti zemljište bez patogena, pri vađenu kalemova iz zemljišta detaljno ih pregledati i sumnjive spaliti, zdrave kalemove prilkom transporta ne povređivat.

Nove vinograde ne podizati na krčevinama najmanje 4-5 godina i koristiti sve agrotehničke i ampelotehničke mere u vinogradu koje će onemogućiti širenje patogene bakterije.

Alat i preseke pri rezidbi dezinfikovati 5 % plavim kamenom ili formalinom.

Zaražene lastare i krakove orezati i spaliati a alat i preseke dezinfikovati.

Preporučuje se i termoterapija reznica i kalemova na 46,5 °C u trajanju od tri dana i pri relativnoj vlažnosti vazduha od 85 %.

Oznake:, , , , ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2019” u prodaji

Novu knjigu "Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar", izdanje za 2019. godinu moguće je poručiti online ili preko narudžbenice, ili je podići lično ...
Detaljnije

Najave događaja

vino boce

Interfest u Novom Sadu uz vrhunska vina, delikatese, radionice i muziku

Interfest, najstariji međunarodni festival vina u Srbiji, održaće se od 13. do 15. juna ...
Detaljnije