Zemljoradnička zadruga „Mrkšićevi salaši“ predstavila novi pogon

zadruga

Zemljoradnička zadruga „Mrkšićevi salaši“ predstavila savremeni objekat za preradu mesa u Srpskom Itebeju.

Pre tri godine počelo je projektovanje ovog objekta, a u izgradnju se ušlo godinu dana kasnije. Reč je o objektu čiji je kapacitet oko dvadeset tona mesnih proizvoda u jednoj smeni, a što u istom vremenskom periodu podrazumeva preradu 300 tovljenika. Sadrži svu potrebnu infrastrukturu počev od garderoba pa do ekspedicija za isporuku gotovih proizvoda.

pogon mrksicevi salasi

Investicija u objekat, zajedno sa opremanjem, premašila je sedam miliona evra, kazao je direktor ZZ „Mrkšićevi salaši“ Vojislav Mrkšić okupljenim članovima Društva agrarnih novinara koji su bili gosti zadruge u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine. Zadruga za investiciju nije imala podršku države. Ipak, rekao je domaćin da su po pravu prečeg zakupa dobili 500 hektara poljoprivrednog zemljišta na period od trideset godina.

Vojislav Mrksic i Jelena Nestorov Bizonj
Vojislav Mrkšić i Jelena Nestorov Bizonj

Za kupovinu opreme zadruga je dobila bespovratna sredstva preko Ministarstva za brigu o selu, što je u odnosu na vrednost ukupne investicije zaista malo, smatra Mrkšić. U pogonu su moderne mašine i najsavremenija oprema što će omogućiti kontrolisanu proizvodnju. U narednom periodu u pogonu počeće proizvodnja konzerviranih i fermentisanih proizvoda.

pogon za preradu mesa 1

Zadruga omogućava život u selu

ZZ „Mrkšićevi salaši“ zapošljava 330 radnika što je najviše u zadružnom sektoru. Značaj zadruge za pogranično selo Srpski Itebej je nemerljiv, pa se može reći da su gotovo svi meštani zaposleni u zadruzi. Osim mesne industrije, tu su i pekara, ratarska proizvodnja, restoran i maloprodajni objekti u više sela i gradova. Zadruga je primer zaokruženog proizvodnog ciklusa od njive do trpeze.

Proizvodi zadruge se zasnivaju na sto odsto sirovina domaćeg porekla. Domaćin smatra da je oznaka „ Poreklom iz Srbije“, koja se od nedavno može videti u našim trgovinama, velika podrška i šansa.za domaće proizvođače i prerađivače. Takođe, to je podrška i tovljačima, jer će oni imati veće mogućnosti za siguran plasman i biće manje ugroženi od uvoza sirovina, a nije zanemarljivo saznanje svakog potrošača da konzumira bezbednu hranu proizvedenu u našoj zemlji, dodaje Mrkšić.

Od svih zadruga u Srbiji ZZ „Mrkšićevi salaši“ ima ubedljivo najveći broj zaposlenih, ističe mr Jelena Nestorov Bizonj, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine. Saradnja zadruge sa nekoliko stotina kooperanata predstavlja nemerljiv doprinos ekonomskom opstanku sela i na toj osnovi treba da se zasniva razvoj zadružnog sektora u poljoprivredi, zaključila je predsednica saveza.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?