Fito farmacija

LG Seeds

Održan “Poljoprivrednikov” panel o problemima sela, zadrugarstvu i klimatskim promenama

U okviru šestog Dunavskog biznis foruma u Privrednoj komori Vojvodine, u Novom Sadu, održan je panel “Aktuelni problemi sela i poljoprivrede Srbije i mogućnost njihovog prevazilaženja.

U njegovom radu učestvovali su naši istaknuti naučnici, profesori univerziteta, predstavnici zadružnih saveza Srbije i Vojvodine, kao i stručnjaci i eksperti za klimatske promene i njihov uticaj na poljoprivredu. Medijski pokrovitelj panela bio je “Dnevnik-Poljoprivrednik” AD, a moderator direktor ovog preduzeća dr Gordana Radović.

Učesnike skupa pozdravili su predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević i predsednik Programskog saveta Dunavskog biznis foruma prof. dr Radovan Pejanović. Uvodne napomene o aktuelnim problemima sela i poljoprivrede dao je prof. dr Zoran Keserović, član Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti. Oni su istakli značaj koji poljoprivreda generalno ima za sveukupni privredni razvoj, ukazali na goruće probleme seoskih sredina i istovremeno dali preporuke za njihovo rešavanje.

U prvom delu panela govorilo se o značaju udruživanja poljoprivrednika i aktuelnim problemima zadrugarstva i zadružnog organizovanja.

Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović rekao je da su uslovi u kojima zemljoradničke zadruge danas posluju nepovoljni, ali da većina zadruga ipak opstaje, a poslednjih meseci formiraju se i nove. Ukazao je na sporost rešavanja uknjižbe zadružne svojine, na osnovu novog zakona o zadrugama, što mnoge zadruge koči da budu još uspešnije u poslovanju.

Sekretar Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov Bizonj rekla je da u Pokrajini trenutno posluje oko 400 zadruga kojima treba pomoć za razvoj i investicije kako bi unapredili konkurentnost svojih proizvoda.

O dobroj organizaciji i uspešnom poslovanju zadruge koja uprkos brojnim problemima opstaje govorio je direktor ZZ “Beška” iz Beške Dragan Lončar.

Zanimljiva je bila i prezentacija prof. dr Drage Cvijanovića, dekana Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Vrnjačkoj Banji, o udruživanju poljoprivrednih gazdinstava u oblasti ruralnog turizma s preporukama za njihovo bolje organizovanje i zaradu.

Drugi deo panela odnosio se na uticaj klimatskih promena u poljoprivredi.

Dragan Mihić, rukovodilac Grupe za monitoring klime i analize Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije dao je uporednu analizu vremenskih promena sa svim posledicama u poslednjih nekoliko decenija, a dr Snježana Glumac iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda govorila je o akcionom planu adaptacije na klimatske promene sa svim mogućim faktorima rizika i ranjivosti.

Izlaganjem o prevazilaženju problema u poljoprivredi u sušnim godinama sa preporukama za izmenu setvenog plana i upotrebi sorti prilagođenih našim agrometeorološkim uslovima pažnju je privukao prof. dr Miroslav Malešević. Veoma zanimljiva bila je i prezentacija dr Đorđa Obradovića, koja se odnosila na “Agrotrail” sistem precizne poljoprivrede u uslovima sve izraženijih klimatskih promena.

K. R.

Poljoprivrednik

Oznake:, , , ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2019” u prodaji

Novu knjigu "Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar", izdanje za 2019. godinu moguće je poručiti online ili preko narudžbenice, ili je podići lično ...
Detaljnije

Najave događaja

Državni pčelarski sajam sa međunarodnim učešćem 9. i 10. februara 2019.

Državni pčelarski sajam važan i pčelarima i potrošačima pčelinjih proizvoda ...
Detaljnije