Registrovan prvi ugovor na pšenicu novog roda

Izveštaj o prometu roba na Produktnoj berzi za period od 10. do 14. maja 2014. godine

Najvažnije iz protekle nedelje je rast cene kukuruza, a registrovan je i prvi ugovor na pšenicu novog roda.

U protekloj nedelji, na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu, zabeležen je dvostruko veći berzanski promet poljoprivrednih proizvoda, u odnosu na prethodnu nedelju. Ne samo da se količinski obim prometa, koji je ove nedelje iznosio 3.193.697 kg više nego duplirao, nego je i registrovani vrednosni obim prometa od 61.957.620,56 dinara, više nego dvostruko veći.

Zasluge za porast ovonedeljnog berzanskog prometa ima kukuruz, koji i dalje dominira u trgovanju na “Produktnoj berzi” i koji sa prometovanih 2.776.697 kg, učestvuje sa skoro 90% u strukturi ukupno ostvarenog nedeljnog prometa. Kukuruzom standardnog kvaliteta, uključujući i standardni procenat vlage, trgovano je u cenovnom rasponu od 16,80 – 17,50 din/kg, bez PDV-a, sa jasno izraženim uzlaznim cenovnim trendom tokom nedelje. Ovakav trend prouzrokovao je i rast ponderisane nedeljne cene u odnosu na prethodnu nedelju i to za 3,62%. Prosečna cena kukuruza standardnog kvaliteta ove nedelje iznosila je 18,89 din/kg, sa PDV-om, odnosno 17,17 din/kg, bez PDV-a. Trgovanje kukuruzom sa povećanom vlagom u odnosu na maksimalne vrednosti predviđene SRPS standardom, bilo je nešto manje zastupljeno nego prethodne nedelje, ali je i njegova cena otišla na gore. U okviru istrgovanih 125 tona sa sadržajem vlage od 16,5% – 17%, postignuta je cena u rasponu od 15,50 – 15,80 din/kg, bez PDV-a, konsekventno procentuvlage.

I dok je tržište pšenice prošlogodišnjeg roda i dalje potpuno pasivno, svakako glavnu vest ovonedeljnog trgovanja, pored daljeg rasta cene kukuruza, predstavlja podatak o prvom ovosezonskom trgovanju pšenice novog roda, odnosno roda 2014. godine. Berzanska kupoprodaja pšenice na zeleno, uz klauzulu avansnog plaćanja, sa predviđenom isporukom u julu ove godine, registrovana je u količini od 150 tona po ceni od 17,05 din/kg, sa PDV-om, odnosno 15,50 din/kg, bez PDV-a. Ovaj podatak predstavlja startnu cenovnu poziciju nove pšenice, a dalji cenovni trend biće određen kako kondicijom nove pšenice, tako i svetskim cenama, ali i kursom domaće valute.

Pored kukuruza i pšenice novog roda, na listingu ovonedeljnog trgovanja na “Produktnoj berzi”, našla su se i mineralna đubriva i to urea u količini od 21 tone, po ceni od 34,80 din/kg, bez PDV-a i stabilizovani amonijum-nitrat, frankiran kupcu u količini od 121 tone po ponderisanoj nedeljnoj ceni od 29,82 din/kg, bez PDV-a.

Dalji rast cene kukuruza uslovio je i dalji rast indeksne vrednosti PRODEX-a, kao generičkog pokazatelja cena u domaćem agraru. Ovaj indeks na današnji dan beleži vrednost od 218,72 indeksnih poena, što je za 2,78 indeksnih poena više nego prošle nedelje.

Vrednosti kukuruza su u prvoj polovini nedelje zabeležile pad sa šestomesečnog rekorda na osnovu špekulacija da izvoz iz Ukrajine neće biti blokiran zbog ruske vojne akcije na Krimu. Dodatni uticaj na pad cene doprineo je i USDA-ov izveštaj iz kog se vidi povećana procena svetskih zaliha kukuruza. Svetska proizvodnja vrlo lako bi mogla da bude rekordna, odnosno da dostigne nivo od 967,52 miliona tona, što bi predstavljalo skok od 12% u odnosu na prošlu godinu.

Na veoma dobrom nivou je bila i nedeljna izvozna prodaja od čak 1.5 miliona tona što kumulativno predstavlja nivo od 37.6 miliona tona (14.5 miliona tona prošle godine).

Kao što je slučaj sa kukuruzom i na cenu pšenice najviše uticaja ima situacija u Ukrajini i crnomorskom regionu. Cena hlebnog žita je za 25% veća u odnosu na januarski minimum. Svoj doprinos skoku cene pšenice dalo je i veoma suvo vreme i nepovoljno vreme za useve ozime pšenice u SAD-u. Nedeljna izvozna prodaja je bila na nivou od 600.000 tona i smatra se generalno zadovoljavajućom.

U odnosu na kraj prošle nedelje cena martovskog fjučersa na kukuruz u Čikagu je pala za 0,29%, dok je cena fjučersa na pšenicu u porastu za 5,86%.

Vrednosti soje su tokom čitave nedelje beležile konstantne padove, a sve na osnovu špekulacija da bi rast cene od početka februara mogao da utiče na smanjenje potražnje i da bi Kina, najveći svetski kupac, mogla da otkaže dodatne kupovine.

Vrednost fjučersa na soju u Čikagu je u odnosu na kraj prošle nedelje u padu za 3,25%, dok je cena fjučersa na sojinu sačmu niža za 1,92%.

Što se tiče Evrope i dalje je u centru pažnje zabrinutost zbog stanja i konstantne eskalacije sukoba u Ukrajini i poremećaja izvoza iz regiona. Odesa i četiri druge crnomorske luke, preko kojih se izvozi 87% ukrajinskih žitarica, daleko su od Krima i transport verovatno neće biti ugrožen.

U odnosu na prethodnu nedelju u Budimpešti je došlo do pada cene pšenice sa majskim fjučersom za 1,74%, dok je kukuruz sa, takođe majskim fjučersom, skočio za 0,29%. Cena pšenice je u Parizu sa novim majskim fjučersom skočila za 2,55%, dok je junski fjulers na kukuruz u Parizu skočio za 1,92%.

Izvor: Produktna berza Novi Sad

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu