Pšenica ovogodišnjeg roda 17,30 din/kg bez PDV-a

Počelo trgovanje ovogodišnjom pšenicom. Sojom se trgovalo po jedinstvenoj ceni od 37,20 din/kg bez PDV-a. 

U fokusu interesovanja ove nedelje je bila pšenica.

Početak žetve, prvi ugovori za pšenicu novog roda 2019. godine su glavni događaji koji su obeležili proteklu sedmicu na domaćem tržištu.

Na međunarodnom tržištu pritisak novog roda na severnoj hemisferi
uticao je na obaranje cene pšenice.

Kod kukuruza najveće iznenađenje je bio izveštaj Ministarstva poljoprivrede SAD, koji je površine zasejane kukuruzom u SAD prikazao znatno iznad očekivanja, što je dovelo do obaranja cene, ali i do nedoumice u tačnost izveštaja i do uverenja da će se tačniji podaci imati tek posle avgustovskog izveštaja.

Ukupan promet na „Produktnoj berzi“ za ovu nedelju je iznosio 476 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 12.716.730,00 dinara.

U odnosu na prethodni upoređujući period količinski obim prometa je manji za 4,80 , dok je finansijska vrednost prometovane robe viša za 20,93 %.

Počelo trgovanje novom pšenicom

Prvi ugovori za pšenicu novog roda 2019. godine, zaključivani su po jedinstvenoj od 17,30 din/kg bez PDV-a (19,03 din/kg sa PDV-om). Ovo ujedno predstavlja zvaničnu ponderisanu cenu pšenice.

Stara pšenica roda 2018. godine, trgovana je u veoma uskom cenovnom rasponu od 21,75 do 21,80 din/kg bez PDV-a.

Kukuruzom se nije trgovalo

Potražnja za kukuruzom po cenama od 15,50 din/kg bez PDV-a i ponuda po cenama od 15,90 din/kg bez PDV-a, nisu rezultirali realizacijom. Odnosno, žuto zrno je izostalo iz trgovanja ove sedmice na novosadskoj Produktnoj berzi.

Sojom se trgovalo po jedinstvenoj ceni od 37,20 din/kg bez PDV-a (40,92 din/kg sa PDV- om). Ovo ujedno predstavlja i ponderisanu cenu.

U odnosu na prethodni upoređujući podatak cena soje je neznatno niža za 0,27 %.

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu