Pšenica beleži cenovni trogodišnji maksimum

berzaa

Pšenica – Ponderisana cena iznosila 20,80 din/kg bez PDV-a.

Za razliku od prethodne sezone koja je počela idealno za ozime useve, sezona 2018/2019. je po pitanju vremenskih prilika počela izuzetno loše.

Nedostatak površinske vlage u zemljištu je uslovio izuzetno slabo klijanje useva, što će uz trenutno niske temperature gotovo sigurno negativno uticati na buduće prinose.

Ukupan promet na „Produktnoj berzi“ za ovu nedelju je iznosio 2.937 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 51.169.360,00 dinara.

U odnosu na prethodni upoređujući period količinski obim prometa je viši za 316 %, dok je finansijska vrednost prometovane robe veća za 253,93 %.

Pšenica beleži cenovni trogodišnji maksimum

Pšenica iako nije doživela značajne cenovne oscilacije je nastavila da beleži rast. Samim tim nastavila je da beleži cenovni trogodišnji maksimum, navodi se u izveštaju „Produktne berze„.

Početkom nedelje cena hlebnog zrna sa min. 13 % proteina se plaćala 20,80 din/kg bez PDV-a, dok se pšenica sa slabijim proteinom plaćala 0,10 din/kg niže.

Ponderisana cena je iznosila 20,80 din/kg bez PDV-a (22,88 din/kg sa PDV om) što predstvlja rast 0,48 % u odnosu na prethodni upoređujući podatak.

Kukuruz bez značajnijih cenovnih oscilacija

Kukuruz je količinski uzeo apsolutni primat u trgovanju sa 2.300 tona.

Ugovori su se zaključivali u cenovnom rasponu od 14,40 do 14,80 din/kg bez PDV, navodi „Produktna berza“.

Cene na stranim tržištima, nizak vodostaj plovnog puta, dobar rod žutog zrna i dalje drži cenu nisko bez značajnih oscilacija.

Samim tim pojavio se i veliki cenovni spred između cene kukuruza i cene pšenice koji trenutno iznosi više od 6 din/kg ili procentualno 44,04 % u korist pšenice.

U odnosu na prethodnu sedmicu cena kukuruza je niža za 0,69 %.

Kod soje nije bilo značajnih cenovnih oscilacija. Ponuda soje po 37,30 din/kg bez PDV-a nije pronalazila svoje kupce.

Stočni ječam sa hl. masom 62 kg je trgovan po ceni od 19,80 din/kg bez PDV-a (21,78 din/kg sa PDV-om).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede