Fito farmacija

LG Seeds
berza grafik rast

Porasla cena kukuruza na 16,5 din/kg, a pšenice na 18 din/kg

Realizovani ugovori za kukuruz starog i novog roda i to po ceni od 16,50 din/kg bez PDV-a (18,15 din/kg sa PDV-om).

Preko novosadske „Produktne berze“ ove nedelje se trgovalo nešto manjim intenzitetom u odnosu na prethodnu nedelju.

Cena kukuruza porasla na 16,50 din/kg

Nakon blage stagnacije u trgovanju kukuruzom, ovonedeljni cenovni rast je doprineo tome da kukuruz ima značajniji udeo u berzanskom prometu.

Ukupno je prometovano 1.836 tona robe (-21,44 %), finansijske vrednosti 34,987,150,00 dinara (-35,47 %).

Početkom nedelje je trgovanje stagniralo, pre svega zbog izrazite razlike u cenama koje su nudili kupci i onoga što su tražili prodavci.

Međutim, tokom poslednja dva dana su realizovani ugovori za kukuruz starog i novog roda i to po ceni od 16,50 din/kg bez PDV-a (18,15 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodnu nedelju cena je viša za 3,12 %, navodi se u izveštaju Produktne berze.

Cena pšenice do 18 din/kg

Pšenicom se trgovalo u opsegu od 17,90 din do 18,00 din/kg bez PDV-a. Ovonedeljni ponder iznosi 17,93 din (19,72 din/kg sa PDV-om), što je za 0,57 % viša cena u odnosu na prethodnu nedelju.

Što se tiče svetskog tržišta, opšte je poznato to da zemlje crnomorskog sliva preuzimaju dominaciju na tržištu žitarica, a pre svega pšenice.

Takođe, međusobna konkurencija, naročito Ukrajine i Rusije, za dominacijom kod značajnih svetskih kupaca je takođe sve izraženija. Tome ide u prilog i činjenica da će ruske državne železnice za 10 % smanjiti tarifu za prevoz žitarica do ruskih luka iz Centralnog, Volga i sibirskih regiona, a ruske zalihe žitarica su 1-og septembra veće
za 10,5 % u odnosu na isti datum prošle godine.

Oznake:, , , ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2019” u prodaji

Novu knjigu "Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar", izdanje za 2019. godinu moguće je poručiti online ili preko narudžbenice, ili je podići lično ...
Detaljnije

Najave događaja

Poljoprivredni sajam ove godine od 11. do 17. maja

Poljoprivredni sajam ove godine - izložbe, skupovi, edukacije, prezentacije, poslovni susreti, primena nauke u poljoprivredi ...
Detaljnije