Pale cene pšenice i kukuruza. Soja 76 dinara

pale cene

Zbog smanjene tražnje pale cene. Kukuruz 32,00 din/kg bez PDV-a, pšenica 42,48 din/kg bez PDV-a. Ponuđena uljana repica.

Smanjena aktivnost učesnika, naročito na strani tražnje, dovela je do negativnog cenovnog trenda svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Beleži se i smanjen obim trgovanja na Produktnoj berzi, koji prošle nedelje dostiže 1.850 tona (-64,76%), čija finansijska vrednost iznosi 86.930.300,00 dinara (-59,27%).

berza pad cena

Na tržištu kukuruza kao i prethodne nedelje, beleži se veća ponuda u odnosu na tražnju. Početkom nedelje ugovori su zaključeni po ceni od 32,80 din/kg bez PDV-a. Kako je nedelja odmicala, slaba zainteresovanost kupaca dovela je do pada cene, te je krajem nedelje zaključen ugovor po ceni od 32,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 32,62 din/kg bez PDV-a, što je pad od 3,73%, navodi se u Berzanskom informatoru.

Pale cene pšenice i soje

Nakon perioda rasta, pšenica ove nedelje beleži pad cene. Smanjena aktivnost kupaca, uticala je na negativan cenovni trend. Tokom nedelje, vest sa svetskog tržišta o pregovorima Rusije i Ujedinjenih nacija o dozvoli izvoza robe iz basena Crnog mora, uticala je na silazni trend na svetskim berzama, što se odrazilo i na domaće tržište.

Ugovori za pšenicu zaključeni su u cenovnom rasponu od 42,00 do 42,50 din/kg bez PDV-a. Ponude krajem nedelje, bila su na još nižem cenovnom nivou od realizovanih. Ponder cena iznosi 42,48 din/kg bez PDV-a, što je pad od 1,88%.

Nastavlja se slaba aktivnost učesnika na tržištu soje. Veoma mala ponuda, ali i još slabije interesovanje kupaca doveli su do negativnog cenovnog kretanja. Berzanski ugovori početkom nedelje realizovani su od 76,00 do 76,70 din/kg bez PDV-a. Tokom nedelje, ponude na višim cenovnim nivoima od realizovanih nisu naišle na adekvatan odgovor tražnje. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 76,34 din/kg bez PDV-a, što je pad od 3,36%.

Stočnim ječmom rod 2021. godine trgovalo se po ceni od 38,30 din/kg bez PDV-a. Suncokretova sačma, sa 33% proteina, prometovana je po ceni od 38,30 din/kg bez PDV-a. Krajem nedelje, ponude ove robe su bile na nižem cenovnom nivou. Ponuđena je i uljana repica po ceni od 107,29 din/kg.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede