Održan Forum o pšenici

forum o pšenici

Forum o pšenici održan u Novom Sadu.

Uz učešće ratara, mlinara, agronoma, naučnih radnika i predstavnika Ministarstva poljoprivrede danas je u Novom Sadu održan forum o pšenici – tri nedelje pred setvu ove žitarice.

Organizatori, list „Gazdinstvo” i TV produkcija „Otkos”, saznali su niz pojedinosti o ovogodišnjoj žetvi i predstojećoj setvi.

Poseban doprinos u raspravi dali su predstavnici Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, koji su naveli više ponuda ove semenske kuće pred jesenju setvu. Naime, oni imaju dovoljno semena za ratare koji su rešeni da seju poboljšivače pšenice, bitne za kvalitetno brašno.

Male varnice su izbile oko potrebe za uvozom kvalitetne pšenice, jer naša mlinska industrija, navodno, nema na raspolaganju dovoljnu količinu tog zrna.

U dijalogu se čulo da se ne zna količina kvalitetnog zrna iz ovogodišnje žetve za brašno.  Pomenuta cifra od 1,5 miliona tona kvalitetne pšenice, prema rečima mlinara, ne postoji u Srbiji, jer je deo prodat, a za ostalu pretpostavljenu količinu nije poznat lager. Sa druge strane, poljoprivrednici tvrde da su mlinari tokom žetve ponudili za dva dinara veću cenu dobavljačima kvalitetne pšenice ostvarili bi potreban lager za kvalitetno brašno. Zbog toga u državnoj administraciji i imaju zadršku prema dozvoli za uvoz pšenice.

Učesnici u razgovoru su potvrdili da gajenje pšenice na površini od oko 450.000-500.000 hektara nema zamenu, a ako bi se setva uljarica, pogotovo uljane repice, povećala i ustalila na 50.000-80.000 hektara, uz više oranica odvojenih za potrebe stočara, uspostavio bi se novi održiv plodored.

Ratar Kovač Nandor iz Bečeja je ostvario prosečan prinos od 8,4 tona po hektaru sa NS sortama pšenice i celu letinu je odmah isporučio kupcu.

  • Nisam imao lager za čuvanje i zrno sam dao jeftinije – sada je pšenica skuplja za pet dinara – kaže Kovač i smatra da je dobar predlog da se ratari udruže u proizvodne grupe i da proizvode za poznatog kupca – bilo da je reč o mlinaru ili trgovcu. – Ovako više ne ide.

Ocenjujući praksu u otkupu pšenice danas je rečeno da će se posledice većinskog vlasništva otkupnih mesta tek osetiti i da je praksa u kojoj su ratari dobavljači sirovina – bez cene i roka plaćanja – neodrživi.

I današnji skup ostao je bez odgovora kako se utvrđuju setvene površine i obim žetve. Tako je rezultat od tri miloiona tona ovogodišnjeg roda, po statistici (podatak objavljen 2. jula), ostao kao sporan, a to uveliko menja sliku o prometu pšenice.

Akcente iz rasprave „Gazdinstvo” će objaviti u narednom broju, a produkcija „Otkos” u narednim emisijama na Novosadskoj televiziji.

Izvor: agroservis.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?