Cena soje na "zeleno" 300 evra za tonu

soja polje

Cene berzanskih roba su u porastu, saopštila je „Produktna berza“ u Novom Sadu.

To je bio najbolji poziv tržišnim akterima da budu aktivni na tržištu. Promet od 1.722 tone robe koliko je protekle nedelje trgovano na “Produktnoj berzi” za 143,12% je veći nego prethodne nedelje, dok je finansijska vrednost prometa iznosila 41.003.280 dinara i za 130,12% je veća u odnosu na vrednost prometa u prethodnoj nedelji.

Cena kukuruza još na relativno visokim pozicijama

Cena kukuruza se posle kratkotrajnog pada početkom ovog meseca polako oporavlja. Realizovana berzanska cena u protekloj nedelji je iznosila 20,02 din/kg (18,20 bez PDV), što je za 3,41% više u odnosu na cenu od 17,60 din/kg bez PDV koliko je vredela ova roba prethodne nedelje. Kukuruza je sve manje na zalihama, pa  bez obzira na očekivani dobar rod u nastupajučoj žetvi, cena i dalje istrajava na relativno visokim pozicijama.

Cena soje na "zeleno" 300 evra za tonu
Počela trgovina sojom na „zeleno“

Situacija na tržištu soje je veoma slična dešavanjima na tržištu kukuruza. Naime, periodi pada, pa ponovnog rasta cene ove uljarice, skoro da se potpuno poklapaju sa dinamikom na tržištu kukuruza. Cena od 45,58 din/kg (41,44 bez PDV) veća je u odnosu na prethodni nedeljni period za 1,07 %, ali i dalje to je ispod nivoa sezonskog cenovnog maksimuma iz juna meseca kada je soja kotirala na nivou od 46,00 din/kg bez PDV.

Cena soje na „zeleno“ 40,65 din/kg

Možda i najinteresantniji podatak sa novosadske berze u protekloj nedelji jeste cena soje novog roda u trgovanju “na zeleno”. Prva dva ugovora u terminskoj kupovini ove robe sa isporukom po skidanju useva, realizovana su po prosečnoj ceni od 40,65 din/kg (36,95 bez PDV). Preračunato u evro valutu, vrednost ove robe iznosi u ovom trenutku 300 EUR za jednu tonu, navodi se u izveštaju „Produktne berze„.

Cena pšenice na ino tržištu pokazuje blagi porast

Pšenicom se na berzi nije trgovalo u periodu 15-19.8. Cene na međunarodnom tržištu su u blagom porastu, što se na osnovu kotacija ponude očekuje i na našem tržištu.

PRODEX je nastavio svoj rast

Na dan 19.08. vrednost berzanskog indeksa dostigla je vrednost od 205,88 indeksnih poena, što je 1,93 indeksnih poena veća vrednost u odnosu na poslednji dan trgovanja prethodne nedelje.                                 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede