Cena soje na istorijskom maksimumu, čak 76 din/kg

soja zrno na tacni

Cena soje od 76,00 din/kg bez PDV-a i bez obračuna kvaliteta, registrovana krajem nedelje je najveća cena soje roda 2020. godine i istorijski maksimum ikada zabeležen.

Istorijski maksimum cene soje i terminski ugovori za suncokret obeležili su dešavanja na Produktnoj berzi.

Ukupan promet je iznosio 4.420 tona robe (+14,06%), čija je finansijska vrednost iznosila 230.659.000,00 dinara (+46,38%).

Cena sojinog zrna je tokom protekle nedelje dostigla svoj maksimum u tekućoj ekonomskoj godini.

Naime, cena od 76,00 din/kg bez PDV-a i bez obračuna kvaliteta, registrovana krajem nedelje je najveća cena soje roda 2020. godine i istorijski maksimum ikada zabeležen.

Dešavanja na međunarodnom tržištu, uticaj svetskih trendova i cena u svetu, kao i unutrašnji faktori na domaćem tržištu doveli su do toga da ova uljarica bude najtraženija berzanska roba sa ukupno prometovanom količinom od 1.720 tona.

Tokom nedelje cena se kretala u širokom cenovnom rasponu od 69,00 do 76,00 din/kg bez PDV-a, sa izraženom tendencijom uzlaznog trenda do kraja nedelje.

Ponderisana cena je iznosila 71,40 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 5,75%.

Imajući u vidu kontinuiran rast cene, uzevši u obzir neizvesnost situacije, kao i velike potražnje za ovom uljaricom, nastavićemo da pratimo naredni period i promene u cenovnim kretanjima.

Za razliku od drugih kultura kukuruz je zadržao stabilan cenovni nivo bez značajnih oscilacija. Ugovor na paritetu FCA je zaključen po jedinstvenoj ceni od 23,00 din/kg bez PDV-a (25,30 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu.

Kukuruz isporučen u luku tokom aprila je trgovan po ceni od 23,40 din/kg bez PDV-a. Statistički posmatrano cena ove žitarice u odnosu na isti period prethodne godine je viša za 44,65%.

Pšenica beleži silazni trend drugu nedelju za redom. U zavisnosti od parametara kvaliteta, berzanski ugovori su zaključeni na nivou cena od 21,30 do 21,50 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju, cena ove žitarice je niža za 2,82%.

Terminski ugovori za suncokret roda 2021. godine su realizovani po jedinstvenoj ceni od 410 €/t u dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja po srednjem kursu NBS, sa isporukom robe tokom septembra, saopštila je berza u svom sedmičnom izveštaju.

S obzirom da je cena iznad svih očekivanja, sada je na poljoprivrednim proizvođačima da odluče da li će deo budućeg roda da prodaju.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?