Cena kukuruza samo 14 din/kg, sojom i pšenicom se nije trgovalo

berza pad

Pad cene kukuruza, nije se trgovalo sojom i pšenicom, a prometa na novosadskoj berzi skoro da i nije bilo.

Odsustvo robno-berzanskog prometa preslikalo se iz prošle i na ovu nedelju, navodi se u izveštaju Produktne berze. U nedelji za nama prometovano svega 125 tona robe, u dinarskoj vrednosti od 1.925.000,00 dinara.

Kukuruz samo 14 dinara za kilogram

Pomenuti promet registrovan je na tržištu kukuruza, čija cena i dalje pada u odnosu na prethodnu nedelju.

Oba berzanska ugovora kupoprodaje kukuruza, u ukupnoj količini od 125 tona, realizovana su po ceni od 15,40 din/kg, sa PDV-om (14,00 din/kg, bez PDV-a), što je za čitavih 6,67 % niže nego prethodne nedelje.

Kako je po ovoj ceni kupovao samo onaj ko mora, stiče se utisak da pomenuta cena ne predstavlja samo prosek, nego i maksimalnu cenu koja se u ovom trenutku može postići za ovogodišnji rod kukuruza.

Nije bilo kupaca za soju

Prodajne cenovne kotacije za soju novog roda, kretale su se na nivou od oko 38,50 din/kg, bez PDV-a, koliko se za soju plaćalo pre 3-4 nedelje, ali zainteresovanih kupaca nije bilo.

„Pat“ pozicija za trgovanje pšenicom

Nepremostivi cenovni “spred” ponude i tražnje, slično tržištu soje i dalje je prisutan i na tržištu pšenice. Bez zadovoljavajuće ino-tražnje, domaći kupci-izvoznici nisu zainteresovani da kreću u ozbiljniju kupovinu pšenice izvoznog kvaliteta. Istovremeno ni domaći trgovci ni prerađivači za standardni SRPS kvalitet, prosečnih parametara, nisu spremni da plate više od 14,50 din/kg, bez PDV-a, što je za potencijalne prodavce i dalje malo. Po svemu sudeći “pat” pozicija će potrajati dok se na ino-tržištu ne desi nešto dramatičnije u kontekstu rasta svetske cene pšenice, ili dok iznureni nelikvidnošću, domaći proizvođači-prodavci ne budu prinuđeni da još više spuste svoje prodajne cenovne kotacije.

Ovonedeljni pad cene kukuruza, doveo je do novog pada indeksne vrednosti PRODEX-a, na nedeljnom nivou. Aktuelna vrednost ovog berzanskog indeksa iznosi 191,48 indeksnih poena, što je za 3,34 indeksnih poena manje nego prošlog petka. Ovo je inače šesta nedelja za redom kako ovaj pokazatelj beleži pad indeksne vrednosti. U odnosu na sam kraj avgusta, vrednost PRODEX-a je pala za čitavih 22,07 indeksnih poena, što dovoljno govori o aktuelnom cenovom sunovratu na domaćem tržištu ratarskih kultura.

Svet: Pale i zalihe kukuruza  

Poslednji izveštaj USDA-a, gde se procenjuje da je došlo do pada zaliha kukuruza, je pozitivno uticao na trend kretanja cene fjučersa ove robe na čikaškoj berzi početkom nedelje. Međutim, pritisak žetve i potvrđeni dobri prinosi sa požnjevenih površina su krajem nedelje doveli do pada cena.

Cena kukuruza je u Americi u odnosu na prošlu nedelju viša za 3,40 %, dok je cena pšenice pala za 0,85 %.

Novembarski fjučers na soju je u poslednjih nedelju dana poskupeo za 0,86 %, a na sojinu sačmu za 1,21 %.

Na Euronekstu je nastavljen negativni cenovni trend. Pšenica je jeftinija za 2,16 %, a kukuruz za 0,62 %. U Budimpešti su, u evrima posmatrano, cene više za 1,65 % za pšenicu i 2,71 % za kukuruz.

Septembar 2016. na Produktnoj berzi  

Izrazito velika proizvodnja primarnih poljoprivrednih proizvoda u svetu je dovela do pada cena na najniže nivoe u poslednjih nekoliko godina. Pad cena na svetskim berzama je uticao na to da srpski izvoznici ne mogu ponuditi više cene od onih koje se uklapaju u njihove izvozne kalkulacije. Samim tim pritisak na strani potražnje, kao i velika ponuda na strani prodaje su uticali da cene, naročito žitarica, padnu na veoma niski nivo.

Pad cena je posledično doveo i do pada obima prometa na produktnoj berzi, koji je značajno ispod prosečnog nivoa za ovo doba godine.

Prometovano je ukupno 1.195 tona robe, što je za čak 77,58 % manje nego prethodnog meseca, finansijske vrednosti 25.945.700,00 dinara ili za 80,92 % manje nego u avgustu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?