Za interventni otkup junadi biće obezbeđeno oko 15.000 tona kukuruza

junad krupno e1574187811212

Interventni otkup junadi prihvaćen. Osnova bi bila 2,20 evra/kg žive vage junadi plus PDV.

Odgajivači tovnih goveda tražili interventni otkup junadi

Proizvodna grupa odgajivača tovnih rasa iz Udruženja „Agroprofit” i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede održali su juče sastanak na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. 

Trenutno najveći problem stočara je šta da rade sa utovljenom junadi, obzirom da je privremeno obustavljen plasman u Tursku.

Proizvodna grupa odgajivača tovnih rasa smatra da se problem može prevazići i da je ekonomski opravdana intervencija države u otkupu junadi za potrebe Državnih robnih rezervi i zamena za merkantilni kukuruz.

Osnova za ovu razmenu bila bi 2,20 evra/kg žive vage junadi plus PDV.

Čedomir Keco, predsednik Udruženja rekao je da odgajivači članovi ove Proizvodne grupe trenutno imaju u ponudi više od 2.000 komada utovljene junadi i da čekaju interventni otkup i izvoz.

Neophodan je otkup najmanje 1.500 komada utovljene junadi od 500 kg pa naviše svih rasa. Stav Grupe je da otkup treba da bude samo sa farmi porodičnih gazdinstava. Takođe, odgajivači smatraju da najveći broj grla sa jednog ID broja može biti 30 komada. 

interventni otkup sajam

Interventnog otkupa junadi će biti

Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić i državni sekretar u resornom ministarstvu Željko Radošević obećali su da će interventnog otkupa biti. Za robnu razmenu biće obezbeđeno oko 15.000 tona kukuruza, po veoma povoljnim paritetima.

Na ovaj način će se situacija popraviti.

Prema rečima Radoševića, u Ministarstvu poljoprivrede se nadaju da će izvoz junadi za Tursku početi sredinom juna. 

Resorno ministarstvo traži nova tržišta za kvalitetnu junad sa naših farmi. Otvorena su tržišta Libana i Kine. 

Predstavnici ministarstva su pohvalili rad, konstruktivnost i organizovanost Udruženja. 

Tovno govedarstvo je grana stočarstva koja je održiva, isplativa i ekonomski dugoročno opravdana. To država mora prihvatiti kao činjenicu i oko toga graditi model podrške koji je za sada dobar, stav je Udruženja.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?