Tovljači junadi žele nastavak razmene junadi za kukuruz

junad tov

Nove ponude za razmenu stigle su iz Banata (okolina Kikinde), Mačve, Zaječara, Negotina, Čačka… 

Razmena merkantilnog kukuruza za živu junad, koju su sprovele Državne robne rezerve, uz veliku podršku Ministarstva poljoprivrede, je smanjila zastoj u prodaji na terenu, prenosi agroservis.rs.

Ova razmena je stvorila novo interesovanje kod farmera za trgovinu – tvrde u Udruženju „Agroprofit”, gde je okupljena Proizvodna grupa odgajivača i tovljača tovnih rasa goveda.

Ovih dana sakupljene su inicijative sa terena i može se reći da postoji interesovanje i zahtev da se ova razmena ubrzo nastavi. 

U Udruženju očekuju da se zakasnele prijave uvrste u novi poziv, što bi smanjilo administraciju i skratilo vreme za prijave.

Oni navode da farmeri žele da trguju sa državom, dok ne krene izvoz.

U ovom poslu oni su pronašli i kupce za kukuruz, pa je cena junadi u razmeni bila 2,15-2,23 evra/kg.

Nove ponude za razmenu stigle su, kako piše agroservis, iz Banata (okolina Kikinde), Mačve, Zaječara, Negotina, Čačka…

Javljaju se i domaćinstva koja su isporučila junad, ali im je ostalo još grla za prodaju.

Zbog toga iz Udruženja predlažu da se razmena, po proceduri koja je uobičajena, nastavi do utroška preostalog dela kukuruza, koji je za ovu intervenciju odvojen zaključkom Vlade od 23. avgusta i da se uslovi ne menjaju, da bi se posao što pre nastavio.

Pokazalo se da je odluka resorne komisije o isporuci teže junadi bila korisna, kao i da se uzimaju sve rase goveda, ako to odluče klaničari.

Procenjuje se da je na raspolaganju ostalo još oko 11.000 tona kukuruza.

Predlog udruženja da preuzimaju junad o svom trošku i bez kala prihvatile su klanice u Divcima, Martincima i Kaću, pa je i to bio razlog što su uglavnom one preuzele junad u sprovedenom postupku.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?