Tovljači junadi čekaju odluku Državnih robnih rezervi za još jednu razmenu

Čeka se odluka Robnih rezervi vezano za razmenu junadi za kukuruz. Novom razmenom junadi ublažila bi se kriza u prodaji goveda.

Razmena junadi za kukuruz

Proizvodnoj grupi tovljača junadi, u Udruženju „Agroprofit” iz Novog Sada, do danas je pristiglo 60 prijava za razmenu kukuruza za junad putem Državnih robnih rezervi.

U ovim prijavama je oko 800 komada junadi, ali nije uračunato 29 gazdinstava koji su imali propuste u prošlom krugu razmene, a koji gaje oko 300 grla, objavio je agroservis.rs.

Udruženje „Agroprofit”, koje zastupa tovljače iz Proizvodne grupe, juče i danas je dostavilo detaljne informacije Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Državnim robnim rezervama o interesovanju stočara za ovu vrstu trgovine.

Prema analizi Udruženja, novom razmenom junadi za 10.000-12.000 tona merkantilnog kukuruza kriza u prodaji ovih goveda bila bi znatno ublažena, što je procenilo i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i o tome obavestilo Državne robne rezerve.

S obzirom da je reč o novoj ponudi razmene potrebno je da o tome ponovo zaključak donese Vlada, uz prethodnu saglasnost više resornih ministarstava.

Za preuzimanje junadi, kako saznaje „AgroServis plus”, zainteresovane su i dve nove klanice iz Prijepolja i Kruševca.

Posebnim sporazumom Udruženje „Agroprofit” je sa dve klanice, iz Divaca i Sjenice, omogućilo da farmeri ne plaćaju prevoz niti da se obračunava kalo. Merenje je obavezno u mestu utovara junadi.

Farmeri su zadovoljni otstvarenom prodajnom cenom junadi, iako su u prvom krugu bili uzdržani za ovu razmenu, piše agroservis.

Pojedina gazdinstva su junad druge klase uspeli da prodaju po 2,20-2,35 evra, jer je cena kukuruza neznatno porasla, a oni dobijaju 17 kg zrna za kilogram žive junadi.

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu