So važna u ishrani krava, po danu minimalno 30-40 grama

krave u staliii

Stočna so je važna za zdravlje životinje. Kravama omogućiti pristup soli po volji uz celodnevni pristup vodi za piće u meri koja im je potrebna.

Za zdravlje životinja značajna je uravnotežena ishrana vitaminima i mineralima. Grupa preživara (biljojedi) gde pripadaju krave, u osnovnom obroku imaju potrebu za određenim dodacima (suplementima) u ishrani, kako bi njihov organizam normalno funkcionisao. Mineralne materije koje je nemoguće uneti ishranom iz trave i sena a ne proizvode se u telu krave, treba dodati u hranu.

So je neophodna

So je kravama neophodna da bi regulisale vitalne funkcije kao što su:

 1. pravilno funkcionisanje nervnog sistema,
 2. pravilno funkcionisanje probavnog sistema,
 3. rad mišića,
 4. regulacija vode u organizmu,
 5. zdrav rast i povećanje telesne mase.

Unos soli u kravlji organizam snižava visok nivo kalijuma koji je prisutan u njihovom organizmu koji bi, bez soli kao suplementa u ishrani, doveo do pojave brojnih oboljenja. Potreban je za normalizaciju kiselinsko-bazne ravnoteže.

krave piju vodu

Koliko soli je potrebno kravama?

Minimalna stopa potrošnje po danu za krave je od 30-40 grama stočne ili obične soli. Količina dnevne potrebe oscilira u zavisnosti od količine suve materije obroka, godišnjeg doba, starosti životinja, faze proizvodnje mleka i produktivnosti životinja. Upotreba soli je posebno značajna u periodu intenzivnog rasta goveda, zimi (kada postoji nedostatak korisnih komponenti), tokom bremenitosti i dojenja teladi.

Nedostatak u ishrani dovodi do zdravstvenih problema poput:

 1. smanjenja proizvodnje mleka,
 2. mršavljenja,
 3. slabog apetita,
 4. neobičnog ponašanja (lizanja zidova štale, grickanje drvenih predmeta),
 5. pobačaja,
 6. neplodnosti.

Visoka koncentracija u organizmu krava nije ništa manje opasana za životinju, jer može uzrokovati:

 1. povraćanje,
 2. dijareju,
 3. slepilo,
 4. grčeve,
 5. paralizu,
 6. bolesti bubrega,
 7. probleme s kostima,
 8. trovanje solju.

so

Životinja uzima koliko joj je potrebno

So se kravama može davati u rasutom stanju (u posudama) ili u blokovima (stočni kamen), koji krava liže u meri u kojoj joj je to potrebno. Kravama omogućiti pristup soli po volji, kako bi mogle da ga konzumiraju u meri koja im je potrebna, takođe obezbediti i celodnevni pristup vodi za piće u meri koja im je potrebna.

Situacije u kojima krave preteraju sa solju moguće su jedino kada im nije obezbeđen pristup vodi za piće neposredno nakon konzumiranja soli. U retkim slučajevima zbog nedostatka vode može doći do trovanja solju.

Goran Popović, psss.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?