Saglasnost na produžetak razmene kukuruza za junad čeka se tri nedelje

Nakupci i klaničari za junad prve klase nude 1,60-1,90 evra za kilogram.

Razmena kukuruza za živu junad, o čemu je zaključak donela Vlada 22. avgusta, po kome se za ovu trgovinu odvaja 17.000 tona zrna, je u zastoju.

Nakon prvog uspelog poziva o razmeni ostalo je neiskorišćeno još 11.000 tona, što sada žele da preuzmu stočari, ali je potrebna saglasnost od više ministarstava.

Vlada zbog procedure sada ima obavezu da donese zaključak o nastavku razmene i terminima.

Toj odluci prethodi prikupljanje saglasnosti, koje je sada zakočilo  Ministarstvo finansija, jer navodno „nisu dobili zahtev”.

Naš izvor je to proverio i utvrdio da je uz potpis ovaj dokument stigao kod službenika u kabinetu ministra Siniše Malog.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da su učinili sve da se kompletira materijal za Vladu, ali to traje više od tri nedelje.

Među odgajivačima junadi, posebno u Mačvi, postoji nezadovoljstvo, jer izvoz koji je krenuo u Tursku njih ne dotiče, a nakupci i klaničari za junad prve klase nude 1,60-1,90 evra za kilogram.

Ivan Radovanović iz Bogatića razmenom junadi za kukuruz ostvario je prodaju junadi po ceni od 2,18 evra i želi da ponovo uđe u ovaj aranžman.

Ovakav pad cene junadi ni najstariji tovljači u Mačvi ne pamte. Pre par dana je u Metkoviću klaničar platio junad 1,50 evra. Sada čekamo novi krug razmene i dobro je što je Ministarstvo poljoprivrede uključilo Robne rezerve u ovaj posao, jer imamo i dosta težih junadi.

Stočari u Adi, Bačkoj Topoli i Senti pripremili su za razmenu više od 100 komada junadi, a nekima se žuri zbog kreditnih obaveza. Slično je i sa stočarima u okolini Sombora.

U Udruženju „Agroprofit” danas su nas obavestili da su uputili protest ministru finansija Siniši Malom, čiji službenici nisu poštovali zaključak Vlade i nedavanjem saglasnosti su indirektno pomogli nakupcima i klaničarima da niskom cenom nanesu finansijsku štetu stočarima.

U Robnim rezervama pokušavaju da prikupe svu saglasnost da bi se zaključak pojavio na Vladi u četvrtak.

U pomenutom udruženju, kome su saglasnost na besplatan prevoz junadi i obračun težine bez kala dale tri klanice, saopštili su da je jedna klanica prekršila to obećanje i da će predložiti da se isključi iz posla.

Izvor: agroservis

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu