Proizvođači jaja traže proširenje IPARD II

jaja

Program EU IPARD II treba da bude proširen i otvoren i za proizvođače jaja. 

Članice Grupacije proizvođača živinskog mesa PKS predložile su izmenu IPARD II sa ciljem da se proizvođačima konzumnih jaja, od početka sledeće, omogući da konkurišu za sredstva iz programa.

Pravo na apliciranje trenutno imaju samo privredni subjekti koji se bave proizvodnjom živinskog mesa.

Na inicijativu članica Grupacije proizvođača živinskog mesa i jaja Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS održan je sastanak u vezi predloga izmene i dopune “Liste prihvatljivih investicija i troškova” u Programu  IPARD II, prenosi sajt PKS.
 
Program IPARD II je podložan izmenama istakli su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Slobodan Živanović iz Sektora za ruralni razvoj i Zoran Janjatović, pomoćnik ministra u razgovoru sa članovima Grupacije.  
 
Prva verzija IPARD II izostavila je proizvođače konzumnih jaja, a sredstva su namenjena samo proizvođačima mesa, takozvana teška linija, istaknuto je na sastanku.
 
Dogovoreno je da se pripremi inicijativa za dopunu liste prihvatljivih troškova i za laku liniju, kako bi i proizvođači konzumnih jaja od početka sledeće godine mogli da konkurišu za sredstva IPARD II.

IPARD i za proizvođače jaja kako bi prozvodnja opstala

Problem je nastao jer pravo na apliciranje za IPARD II imaju samo privredni subjekti koji se bave proizvodnjom živinskog mesa, a ne i proizvođači konzumnih  jaja.
 
Učesnici sastanka su, kako prenosi sajt PKS, saglasni da će se, u slučaju ako IPARD II ne bude otvoren i za proizvođače jaja, ova proizvodnja ugasiti.
 
Proizvođači jaja su obuhvaćeni Nacionalnim programom, ali taj program neće biti dovoljan da se do 2020. zamene obični kavezi, obogaćenim, što je naša obaveza“, istakao je Miroslav Blagojević,  predsednik Grupacije proizvođača živinskog mesa i jaja.
 
Janjatović je pozvao proizvođače da predloge i inicijative u vezi izmena IPARD II, preko Privredne komore Srbije, upute resornom ministarstvu.
 
Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede