Potvrđen ptičiji grip i na području Zrenjanina

labud

Uprava za veterinu prijavila je danas pojavu „avijarne influence“ kod divljih ptica na dve lokacije na području Zrenjanina u Srednjobanatskom upravnom okrugu, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Zaraženo područje proglašeno je na osnovu laboratorijskih rezultata uzoraka uginulih labudova, i to u poluprečniku od najmanje tri kilometara od žarišta, prenela je Beta.

Proglašen je i prostor ugroženog područja u poluprečniku od najmanje 10 kilometara od mesta nalaska uginulih labudova.

Kako se navodi u saopštenju, donetim rešenjem o proglašenju avijarne ifluence naložene su propisane mere u cilju sprečavanja bolesti i njenog širenja.

Na celokupnim zaraženim i ugroženim područjima, kontinuirano se vrši popis, opservacija i kontrola zdravstvenog stanja i prometa živine na svim gazdinstvima, kao i zdravstveni nadzor i motrenje divljih ptica na njihovim staništima.

Apel: Držaoci da zatvore živinu   

Apeluje se na vlasnike i držaoce živine zatvaranje živine u objekte, sprečavanje direktnog i indirektnog kontakta između divljih ptica i živine i podizanje biosigurnosnih i higijenskih mera na gazdinstvima kao osnovne preventivne mere koje se preduzimaju u cilju sprečavanja pojave i širenja ove zarazne bolesti. 

U slučaju primećene promene zdravstvenog stanja kod živine ili ptica koje je praćeno većim brojem uginuća, potrebno je blagovremno obavestiti veterinara radi preduzimanja daljih neophodnih mera.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?