Potreban interventni otkup junadi poručuju odgajivači tovnih rasa

Interventni otkup sprovesti preko Državnih robnih rezervi, uz dinarsko plaćanje ili razmenu za kukuruz.

Upravni odbor Udruženja „Agroprofit”, u čijem je sastavu i Proizvodna grupa odgajivača tovnih rasa goveda, razmatrao je juče stanje na tržištu utovljene junadi i učešće na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

U ovom času tržište junadi je stalo, pa se predlaže Vladi i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da preko Državnih robnih rezervi sprovedu interventni otkup, uz dinarsko plaćanje ili razmenu za kukuruz.

Udruženje je procenilo da je realna cena za junad 2,20 do 2,30 evra po kilogramu žive vage (plus PDV).

Farmeri nerado prihvataju razmenu, ali je ona danas jedini izlaz iz zastoja u prodaji kvalitetne junadi. U interventnom otkupu prednost bi valjalo dati gazdinstvima koja su ostala bez hrane i onima sa poplavljenog dela Banata.

Trenutno tovljači koji su se prijavili Proizvodnoj grupi imaju u ponudi oko 3.000 junadi, sa težinom od 500-700 kg.

Klanice i kupci dnevno kupuju svega 50-100 grla.

Postoji procena da klaničari i izvoznici u Srbiji imaju mogućnost da za svega mesec dana otkupe oko 6.000 grla.

Udruženje i dalje očekuje da Privredna komora Srbije ponudi nova tržišta za izvoz junećeg mesa, kao i da se sa partnerima iz Turske razjasni zbog čega nema najavljenog izvoza u ovu zemlju, kada je o tome postignut dogovor. Ova zemlja očekuje 30 miliona turista ovog leta i troši juneće meso.

Iako nisu još uvek izvedene potpune računice o razvoju tovnog govedarstva, primećeno je da su podsticaji iz državne kase dali rezultate i da je sada broj kvalitetnih tovnih priplodnih grla znatno povećan, a uvoz se i dalje nastavlja.

Proizvodna grupa odgajivača tovnih rasa, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, ove godine će izlagati na Poljoprivrednom sajmu, pa će posetioci po prvi put na jednom mestu moći da vide tovne rase kao što su šarole, angus, limuzinsko goveče i belgijsko plavo.

Na sajamskoj priredbi je predviđeno da se odgajivači tovnih rasa okupe u četvrtak i da uz učešće predstavnika državne administracije i Privredne komore Srbije razmotre probleme u razvoju, a pogotovo plasman utovljenih grla.

Izvor: agroservs.rs

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?