Fito farmacija

LG Seeds
Svinja 3

Pooštrene mere kontrole prometa svinja zbog afričke kuge

Zbog afričke kuge svinja pooštrene mere kontrole prometa svinja. Postoji realna opasnost od širenja, naročito u pograničnom pojasu prema Rumuniji.

Afrička kuga svinja trenutno je u Evropi zabeležena u sledećim državama: Litvanija, Letonija, Polјska, Rusija, Ukrajina, Republika Češka i Rumunija.

Poslednji slučaj, najbliži teritoriji Srbije, registrovan je u  severozapadnom delu Rumunije, navodi se u informaciji koju je objavila Uprava za veterinu.

Zbog afričke kuge pooštrene mere kontrole prometa svinja.

Pojava i širenje bolesti u Evropi

Prva pojava afričke kuge svinja  u Evropi je zabeležena 1960. godine u Španiji, Portugaliji i Sardiniji. Iskorenjena je iz Portugalije 1993. godine, iz Španije 1995. godine, dok se na Sardiniji redovno pojavlјuje.

Nakon pojave bolesti u Gruziji 2007. godine, proširila se na području Ruske Federacije, od juga do severa i severozapada Rusije. Od tada, bolest se progresivno širi u pravcu Centralne i Jugoistočne Evrope. 

Mere za sprečavanje unošenja zarazne bolesti u Srbiju

Uprava za veterinu sprovodi mere radi sprečavanja unosa zarazne bolesti na osnovu pravilnika koji je usaglašen sa EU:

1. Ministarstvo polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu je donela NAREDBU o preduzimanju mera za sprečavanje unošenja zarazne bolesti Afričke Kuge Svinja u Republiku Srbiju, Službeni glasnik RS, broj:40/14 od 11.04.2014 godine. U skladu sa ovom Naredbom se sprovodi zabrana uvoza i provoza pošilјaka:

  1. živih domaćih i divlјih svinja;
  2. semena, embriona i oplođenih jajnih ćelija poreklom od domaćih i divlјih svinja;
  3. mesa poreklom od domaćih i divlјih svinja;
  4. proizvoda od mesa domaćih i divlјih svinja osim, termički tretiranog u hermetički zatvorenoj posudi (konzervi);
  5.  kože poreklom od domaćih i dvivlјih svinja;
  6. sporednih proizvoda životinjskog porekla sem termički obrađenih na minimalnoj temperaturi od +80 stepeni celzijusa.

Mere se odnose na zemlјe u kojima je prijavlјena pojava AKS odnosno postoji sumnja na pojavu bolesti kod divlјih i domaćih svinja.

2. Formirana je Stručna grupe za praćenje kretanja, prevenciju i kontrolu zarazne bolesti afrička kuga svinja.

3. Obrazovan je tim za donošenje odluka za sprečavanje širenja, praćenje kretanja, prevenciju i kontrolu zarazne bolesti afrička kuga svinja.

Deo teritorije Republike Srbije, ugrožen od pojave AKS: iako su žarišta bolesti i dalјe udalјena od naše zemlјe, postoji realna opasnost od širenja bolesti u pogođenim državama, naročito u pograničnom pojasu prema Rumuniji.

Zbog toga je potrebno pooštriti veterinarsko-sanitarne mere, kontrolu prometa svinja, odnosno unaprediti nivo biosigurnosti na farmama svinja i primenu dobrih farmskih praksi.

Uprava za veterinu je izradila posebna uputstva za uzgajivače svinja koja će pomoći u sprečavanju unošenja patogenih mikroorganizama na farme svinja 

 

Više informacija OVDE

Oznake:, , , , , ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2019” u prodaji

Novu knjigu "Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar", izdanje za 2019. godinu moguće je poručiti online ili preko narudžbenice, ili je podići lično ...
Detaljnije

Najave događaja

Poljoprivredni sajam ove godine od 11. do 17. maja

Poljoprivredni sajam ove godine - izložbe, skupovi, edukacije, prezentacije, poslovni susreti, primena nauke u poljoprivredi ...
Detaljnije