Nis agro


Fito farmacija

LG Seeds

Počela razmena junadi za kukuruz

Početak razmene usledio je nakon razjašnjenja niza detalja vezanih za dokumente koje su farmeri morali da prilože prilikom prijave.

Posle sprovedenog postupka, a na osnovu zaključka Vlade, 4. oktobra je počela razmena utovljene junadi za merkantilni kukuruz, koju sprovode Državne robne rezerve, prenosi portal agroservis.rs.

Za ovu namenu odvojeno je 17.000 tona kukuruza, međutim, već sada se zna da će biti preuzeto znatno manje žutog zrna, jer mnogi farmeri u objavljenom modelu nisu videli svoj interes.

Početak razmene usledio je nakon razjašnjenja niza detalja vezanih za dokumente koje su farmeri morali da prilože prilikom prijave, a najviše se otezalo zbog zahteva za uverenje o zdravlju životinja.

Naime, po pravilu veterinarske inspekcije, ovo uverenje se izdaje na utovaru stoke i nije moguće da se izdaje unapred. Odlukom direktorke Republičkih robnih rezervi Zorice Anđelković, stočarima je omogućeno da danas uz prijemnicu na istovaru prilože kopiju ovog veterinarskog  uverenja i to će biti dovoljno za sklapanje ugovora o preuzimanju kukuruza.

Farmeri su danas upoznati i sa protokolom koji treba da poštuju klanice i po tome one nisu dužne da osim tovnih rasa preuzimaju drugu junad. Međutim, klaničari se mogu dogovoriti sa farmerima da prerađuju i drugu junad, ali se Robne rezerve ne mešaju u taj aranžman.

Klanice u Divcima, Kaću i Martincima su se izjasnile da će o svom trošku preuzeti junad i ulaznu težinu beležiti bez kala.

Odgajivačima tovne junadi čija grla prelaze i 600 kg ukupan aranžman odgovara, a što je i bio cilj Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kada su se zalagali da se starost grla i težina ne ograničavaju.

 

Telefoni klanica, koje o svom trošku preuzimaju junad, a što su i pismeno potvrdili Udruženju „Agroprofit” –  Proizvodnoj grupi za uzgoj tovne junadi: Klanica Divci DOO – Divci (014/274-210, 066/88444-04, 066/88444-00, 066/88444-08), Mesna industrija Kosanović DOO – Martinci (022/669-333, 022/669-555, 064/2408-653) i Alf promet – Kać (021/6211-590).

Izvor: agroservis.rs

Oznake:, , ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

Nova knjiga Branislava Gulana o nestajanju sela u Srbiji

Nova knjiga o selu Branislava Gulana, publiciste, književnika i člana Naučnog društva ekonomista Srbije, "Ruralne sredine u Srbiji - Spasavanje ...
Detaljnije

Najave događaja

med proizvodi

Festival meda u Zrenjaninu od 11. do 13. oktobra

Trodnevni Festival meda u Zrenjaninu petnaesti put ...
Detaljnije