Nedimović: Šansa za izvoz junetine i povećana davanja za krave i tovnu junad

tov junadi

Ministar Nedimović obradovao stočare novom šansom za izvoz junećeg mesa. 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović juče je razgovarao sa dvadesetak poljoprivrednika, koji su okupljeni oko Proizvodne grupe odgajivača goveda, a koja je vezana za Udruženje „Agroprofit” iz Novog Sada.

Najviše se razgovaralo o efektima mera koje Ministarstvo sprovodi u stočarstvu i trošenju agrarnog dinara u 2019. godini, prenosi portal agroservis.rs.

Čedomir Keco u ime udruženja je naveo da su sve mere koje se izdvajaju za stočarstvo dobro došle i da su prepoznate od gazdinstava i da je sada pravi trenutak da se analizira efekat i obavi dopuna.

On je podsetio da su izdvajanja za tovno govedarstvo doprinela da u Srbiji danas imamo oko 2.000 krava tovnih rasa, a da je vreme da se u program uvrsti i simentalska rasa, koja se vodi samo kao mlečna, iako se zna da je to kombinovana rasa.

Kao ozbiljan problem za tovno govedarstvo je nedostatak zavoda ili instituta koji bi se bavili ovim delom govedarstva.

 • Otvaranje izvoza junećeg mesa je pozitivno „uzdrmalo” gazdinstva i sada je ovo uspešan posao za oko 6.000 tovljača u Srbiji, ali je broj grla na farmama u proseku bio svega šest komada – naveo je Keco i izrazio potrebu da se što pre u našoj praksi primene iskustva iz stočarstva razvijenih zemalja. – Važno je da sada pratimo klaničnu industriju i da se broj izvoznika junećeg mesa poveća i da tovljači u tom poslu imaju jasne ugovore, jer ovakvu izvoznu šansu nismo imali četvrt veka – rekao je Keco.

Odgajivači tovnih rasa i tovljači junadi danas su upoznati o iznosu budžeta za poljoprivredu u narednoj godini.

 • Za iduću godinu imaćemo budžet veći za osam milijardi, ukupno 52 milijarde dinara, i  povećaćemo davanja za krave i tovnu junad sa 10.000 na 15.000 dinara – rekao je ministar Nedimović. Nećemo imati davanja po hektaru, biće još izdvajanja za gazdinstva, videćemo još kako to da sprovedemo, prenosi agroservis.rs.

Nedimović je stočarima predočio nove poteze za izvoz, što je obradovalo prisutne.

 • Ostalo je da izvezemo još 416 tona mesa u Tursku, ali tu nećemo stati. Ovih dana idem u Ankaru i očekujem dogovor o izvozu za 1.000 tona za decembar, a potom radimo na novom dogovoru za 2019. godinu – reč je o 10.000 tona. Ima još jedna nova stvar, uskoro će krenuti sa radom klanica u Kruševcu, a otvorili smo i izvoz u Kinu – podseća Nedimović. – Imamo i ozbiljne partnere za izvoz junećeg i ovčijeg mesa u Izrael. Postoji interes za košer klanje za veliku kompaniju iz Izraela, koja bi ovde i gradila klanicu.

14%20stocari

Proizvođači su posle više rasprava u svojim redovima Ministarstvu dostavili predloge za mere i podsticaje u 2019. godini:

 • zbog otvorenog tržišta za juneće meso i za osvajanje novih tržišta potrebno je povećati iznos za nabavku priplodnih kvalitetnih grla iz inostranstva po gazdinstvu sa 3.000.000 dinara na 4.000.000 dinara, a da za trgovinu kod nas taj iznos bude 3.000.000 po domaćinstvu;
 • da se simentalac uvede u registar tovnih rasa;
 • da se revidira cenovnik veterinarskih usluga i da se cene usklade sa potpisanim cenovnikom i objave na sajtu Uprave za veterinu kao važeće;
 • da se za savetodavne poljoprivredne službe i osnovne službe u stočarstvu donese akt o kontroli rada i da se zna institucija kojoj odgovaraju (kašnjenja u poslu, netačni papiri, izgubljeni dokumenti, nema dovoljno stočara, nema kontakata…);
 • da se iznos za „krave sa teletom” sa 10.000 dinara poveća na 15.000 dinara (kada se otele);
 • da se iznos za kvalitetne tovne rase krava sa 25.000 poveća na 30.000 (ima 2.000 grla);
 • da se uvede kategorija fmansiranja teladi – „za dalji tov”, starosti od 3-5 meseci, tovne rase i ukrštene tovne rase – tovne rase i rasa simentalac, u iznosu od 10.000 dinara. (Ovo pravo se ostvaruje ako se tov nastavlja kod nas ili se grlo izvozi.) Iznos od 10.000 dinara daje se za utovljeno june zaklano u našoj klanici i ovu premiju ne može ostvariti vlasnik koji je dobio novac za tele i navedenih 10.000 dinara;
 • uvesti premiju za proizvedenu junicu tovne rase;
 • obustaviti izvoz teladi i zabraniti klanje ženske teladi tovnih rasa i simentalca;
 • da se uvede finansiranje transfera embriona tovnih rasa i ukrštenih tovnih rasa (najbrži put do povećanja broja tovnih rasa) i to sa učešćem od 50% putem tendera.

Proizvodna grupa odgajivača predlaže i sledeće:                

 1. izmenu Zakona o podsticajima i izmena pravilnika uz nove napred evidentirane predloge;
 2. izmenu Zakona o veterini: otvoriti mogućnost uvođenja „izabranog veterinara“ umesto deobe teritorije za rad veterinara;
 3. pašnjake prema prioritetu ustupiti po zakonu stočarima, uz nadoknadu „0″ dinara i sankcionisati stanje u opštinama gde su pašnjaci pretvoreni u oranice i uz trstike izdavani stočarima kao oranicePrimeniti standarde EU uz donacije za korišćenje i čuvanje biodiverziteta (pašnjaka);
 4. da se na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu 2019. godine organizuje-Izložba tovnih rasa od namenskih para koje daje Ministarstvo poljoprivrede Sajmu (30.000.000 dinara);
 5. proceduralno po hitnom postupku stvoriti i otvoriti mogućnost za korišćenje embrio transfera;
 6. udruženje je spremno da organizuje 3-4 regionalna savetovanja na temu savremena kretanja u tovnom govedarstvu i mogućnosti razvoja u Srbiji. Izneto je više primera o tovnom govedarstvu u EU, ali je uočeno da mi imamo bolje uslove za razvoj i da je dugoročni nedostatak junetine najbolji povod da se ubrza ulaganje u tovno govedarstvo.

REČ MINISTRA I CENA JUNADI

Cena junadi od okupljanja Proizvodne grupe sa 1,95 evra po kilogramu povećana je na 2,4 evra/kg.

 • Naše sugestije o potrebi za realnom cenom ministar Nedimović je na televiziji pretvorio u iznos – 2,40 ili 2,50 evra je očekujuća cena. To se i dogodilo, iako danas tu cenu klaničari žele umanjiti – naveli su stočari, objavljeno je na portalu agroservis.rs.

(Opširniji izveštaj sa sastanka u novom broju lista „Gazdinstvo”.)

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede