Fito farmacija

LG Seeds
moravka

Moravka, crna svinja vrlo otporna na bolesti

Moravka je potpuno crna rasa svinja i ime je dobila po reci Moravi u čijim dolinama je nastala. Dobijena je stihijskim (neplanskim i nesistematskim) ukrštanjem (neka varijanta kombinovanog ukrštanja) autohtone rase Šumadinke sa Berkširom uz učešće Mangulice.

Kao rasa je relativno stara s obzirom da su nerastovi Berkšir rase u Srbiju uvoženi još 1853. godine i odmah su pareni sa domaćim rasama. Dobijeni tip se pokazao kao bolji, bio je plodniji, brže stasavao, davao više prasadi sa kvalitetnijim mesom.

Moravka ima telo obraslo čekinjom karakteristične crne boje što joj je i rasna odlika. Glava je dosta dugačka sa ravnim profilom, a uši klempave i oberene unapred. Srednje je veličine, trup srednje dužine i prilično uzak sa srednje dugim i nešto slabijim nogama.

Srednjestasna je rasa mesnato-masnog tipa.

Osrednje plodnosti i prasi prosečno 8 prasadi u leglu, mada ima slučajeva (dobri zapati) da oprasi i 12 i više komada. Prasad na porođaju teže oko 1,2 kg. Prasad doje dva mesecai na dan zalučenja mase su oko 11-12 kg, a sa 6 meseci dostižu 40 kg. Tek sa godinu dana dostižu težinu od 100 kg.

Pri dobroj ishrani može se dobro utoviti i starija grla dostižu ido 300 kg. Kada je dobro utovljena daje u odnosu na klaničnu težinu nešto više masti nego mesa.

Meso joj je dobrog kvaliteta, ukusno, sastavljeno od mišićnih vlakana prožetih masnim kapljicama – mramorirano meso.

U poslednje vreme imamo rašireniju pojavu da se ova rasa sve češće sreće kod nas što je posledica njene urođene velike otpornosti prema zaraznim bolestima i lošim uslovima nege i ishrane. Za nju je karakteristično to da u uslovima dobre paše i ishrane u šumi može da dostigne značajne priraste.

Za odgajivače savetujemo povećanu pažnju pri odabiru grla za priplod kako bi se izbegle mane Moravke u pogledu slabe konstitucije tela – ulegnuta leđa, uzak grudni koš, nedovoljno mesnate šunke, oborene sapi. Za priplod birati najrazvijenija grla od najboljih roditelja i voditi računa da ne dođe do parenja u srodstvu.

Svetislav Marković, dipl. inž.

psss.rs

Foto: www.cepib.org.rs

Ostavi komentar

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2019” u prodaji

Novu knjigu "Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar", izdanje za 2019. godinu moguće je poručiti online ili preko narudžbenice, ili je podići lično ...
Detaljnije

Najave događaja

novi-sad-sajam

Porodični dan na Poljoprivrednom sajmu je sreda, 15. maj

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, najveća i najznačajnija smotra agrara u centralnoj i jugoistočnoj Evropi od 11. do 17. maja ...
Detaljnije