Ležanje krave posle teljenja i kako joj pomoći

krave na pasnjaku leze
Nakon teljenja dešava se da krave ostaju da leže. Ova pojava može biti posledica bolesti životinje.

Ležanje krave posle teljenja

Zašto krave posle teljenja ostaju da leže i kako im pomoći? Prenosimo odgovore dr Radosava Vujića, savetodavca PSSS za oblast stočarstva.
 
Pod ležanjem posle teljenja se podrazumeva čitav niz bolesnih stanja čiji su zajednički simptomi ležanje i nemogućnost ustajanja životinje za duže ili kraće vreme.
 
Neke krave se zaleže još pre teljenja i to produžavaju posle teljenja. Ovo može da ima teže posledice i da izazove komplikacije zbog dekubitusa (izumiranje tkiva na otvorenim delovima i stvaranje rana).

Uzroci ležanja posle porođaja su mnogobrojni.

Najčešće su to različite povrede i kontuzije porođajnih puteva i njihove okoline prilikom težih teljenja, nagnječenje živca u području karlične šupljine, bolesti krvnih žila, povreda kičme i mišića i najzad slabost kostiju zbog nedostatka mineralnih materija. Ovi i mnogi drugi uzroci dovode do kraćeg ili dužeg ležanja posle teljenja.    

Znaci oboljenja

Najvažniji je svakako ležanje i nemogućnost ustajanja neposredno posle teljenja.
 
U nekim slučajevima krave otpočnu da leže i pre teljenja i produžuju i posle teljenja. Ponekad obolela životinja pokuša da ustane ali ne uspeva. Naročito se ispoljava slabost zadnjeg dela tela. U takvim slučajevima krava se digne na prednje noge, a zadnji kraj ostaje nepodignut.
 
Opšte zdravstveno stanje uglavnom nije poremećeno. Životinje pokazuju dobar apetit, preživaju i imaju normalan rad organa za varenje.
 
Ukoliko se radi o nekom ozbiljnijem oboljenju onda će se ispoljiti i drugi simptomi karakteristični za to oboljenje. Uglavnom životinje same ustanu nakon nekoliko dana.
 
Kod izvesnog broja životinja ležanje se produžava, pa se pojavljuju komplikacije usled dekubitusa i usled poremećaja organa za varenje.   

Lečenje

Najvažnije je otkrivanje i otklanjanje uzroka koji su doveli do ležanja.
 
Potrebno je otkriti pravi uzrok i lokalizaciju patološkog procesa koji treba lečiti. Posle toga i ležanje će prestati.
 
Da bi se izbegele dalje komplikacije neophodno je da se obolele životnje stalno okreću na drugu stranu 2-3 puta dnevno, da im se masiraju zadnje noge i zadnji deo tela gužvama slame, uz utrljavanje u kožu špiritus kamfora i alkohola, radi pospešivanja krvne cirkulacije.

Ako krava pokušava da ustane treba joj pažljivo pomagati

Ako životinja pokušava da ustane treba joj u tome pomoći i pridržati je izvesno vreme dok ne ojačaju mišići nogu i zadnji deo tela. Čak i ako krava ne ustaje treba pokušavati da se ona digne i da se sama drži na nogama.
 
U ovome se ne sme preterivati.
 
Dok krava leži treba je umereno hraniti da ne bi došlo do problema sa varenjem. Ne treba davati suviše kabaste hrane koja može da dovede do pretrpavanja, nadimanja kao i do drugih smetnji.
 
Hrana mora da sadrži mineralne materije (kalcijum i fosfor) i vitamine (vitamin D i vitamin A) kao i ostale hranljive sastojke. Ako dođe do komplikacija i do dekubitalnih rana, potrebno je adekvatno lečenje koje prepisuje veterinar.
 
Napominjemo da lečenje obolele životinje vrši isključivo veterinar, posebno ako su nastale komplikacije koje mogu da dovedu do smrtnog ishoda. Vlasnici mogu da vrše neke zahvate, ali samo po upustvu i odobrenju veterinara.  
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?