Kontrola i obrada papaka za zdravlje ovaca i koza

ovce tor izlozba

Zdrava domaća životinja je cilj svakog odgovornog odgajivača ovaca i koza. Važna mera nege životinja koja obezbeđuje zdravlje ovaca i koza je obrada papaka.

O obradi papaka ovaca i koza, dezinfekciji i pripremi rastvora za dezinfekciju saznajemo više od Predraga Jankovića iz PSSS.

Obrada papaka ovaca i koza    

Papke kod ovaca i koza treba redovno kontrolisati kako ne bi došlo do prerastanja ili oboljenja papaka.

U zavisnosti od vrste pašnjaka, odnosno podloge kojom se životinje kreću, papci se i troše više ili manje, pa se tako po kamenitom pašnjaku više troše nego po mekom.

Obrezivanje papaka ne treba raditi po toplom vremenu i kada su ovce visoko bremenite. Lakše je obrezati papke usred neke rose ili kiše.

Obrezivanje papaka je dobro kombinovati sa drugim poslovima, kao što je striža ili tretiranje protiv parazita.

Najbolji primer kako treba da izgledaju obrezani papci su papci nekog novorođenog jagnjeta. Da bismo znali da li je potrebno i kada vršiti obrezivanje papaka najbolje je redovno pratiti rast papka i način na koji se ovce kreću, da li je „normalan“ ili možda bolan.

Za obrezanje papaka potrebno je imati nož i makaze za papke, a mogu da se upotrebiti i klešta za žicu sa tupim vrhom.

Prilikom obrezivanja papaka noga životinje se drži čvrsto, papak treba da se očisti od blata i balege, pažljivo pogleda da li ima znakova truljenja, koje je boje, da li miriše i tretirati na odgovarajući način. Nožem se očisti sva nečistoća iz papka, ali ne sme da se zađe preduboko, već samo koliko je zahvaćeno. Potom ide obrezivanje oko ivice, seku se mali komadići, bez žurbe. Treba iseći i papak u zadnjem delu, ako dotiče tlo.

Dezinfekcija papaka

Za dezinfekciju papaka mogu da se koriste:
– bakar sulfat 10-20 % (CuSO₄)
– formalin 5-10 %
– cink sulfat 10-20 % (ZnSO₄)

Bakar sulfat i formalin se koriste kao rastvor, odnosno kupka nakon obrade papaka 2-3 min. Postupak ponoviti nakon 2-4 nedelje.

U novije vreme se koristi cink sulfat iz više razloga:
– ima dobru prodornost u tkivo između prstiju 2-5 cm
– izaziva pozitivan efekat na samoj površini rožine
– manje je toksičan – jeftiniji je – ima baktericidno dejstvo
– pozitivno utiče na kvalitet runa
– cink je sastavni deo mnogih enzima, vrši lečenje i preveniranje papaka.

Cink sulfat može da se koristi kao suva supstanca i kao rastvor, kupka 10 % cink sulfata za zdrave životinje vreme prolaska kroz kupke je 2-5 min.

Za bolesne životinje ponoviti tretman za 5-7 dana i to sa 20 % cink sulfata, vreme prolaska 2 min. I još jednom za 3-4 nedelje ponoviti postupak za sve životinje i zdrave i bolesne sa 10 % rastvorom cink sulfata.

Priprema rastvora se vrši sa 22-35 % cinka u supstanci ako je u pitanju monohidrantni. 1 kg supstance u 14 l vode za 10 % rastvor. Za 20 % rastvor upola manje vode.

Važno je i ovo:

– da se orezivanje papaka vrši na jednom mestu 
– obavezno je spaljivanje delova rožine
– ako je moguće promeniti pašnjak
– redovno vršiti izđubravanje objekta i dezinfekciju poda
– redovno dezifikovati papke.

Mikroorganizmi koji izazivaju trulež papaka, kasnije i šepavost grla, bez domaćina žive 12 dana. Ako budemo koristili pregonsku ispašu i budemo menjali pašnjake smanjićemo mogućnost zaraze.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede