Kada će se nastaviti izvoz junetine u Tursku? Proizvođači čekaju.

Odgajivači tovnih rasa čekaju nove informacije o izvozu junetine u Tursku.

Da li za farmere dolaze bolji dani, jedno je od pitanja stočara okupljenih u  Udruženju „Agroprofit” u čijem je sastavu i Proizvodna grupa odgajivača tovnih rasa goveda.

Najveće razočarenje tovljača junadi je zbog neuspelog interventnog otkupa, koji je zamišljen drugačije nego što je dogovoren, prenosi agroservis.rs i podseća na najavu ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića o dolasku zvaničnika iz Turske 4. jula.

Ministar je u emisiji “Bolja zemlja” rekao da će od tog dana biti nastavljen izvoz 7.000 tona junećeg mesa u Tursku. 

O ovome je ministar Nedimović u emisiji „Bolja zemlja” doslovno rekao:

“To praktično znači da krećemo sa cenama i izvozom kao od juna i jula prošle godine, pa do kraja godine. Nadam se da ćemo za 6 meseci ispuniti kvotu koja je veća za 40 posto. Siguran sam da će od 4. jula skočiti tražnja i za junadima, što se cena tiče, one neće skočiti malo, već drastično. Podsećanja radi, mi smo imali situacija poslednjih 20 godina da je cena mesa bila 1,7/1,8 evra po kilogramu. Onda smo „otvorili“ priču sa Turskom i za šest meseci izvezli 5.000 tona, iako bi mnogi analitičari rekli da to nikada nećemo postići. Cena je skočila na 2,3-2,4 evra. Onda dolazimo u situaciju da od Nove godine Turska nije uvozila, ali ne samo iz Srbije, već i Ukrajine i BiH, to su neki njihovi unutrašnji problemi.”

Nakon objavljene izjave Branislava Nedimovića i nedvosmislene najave nastavka izvoza u Tursku, mnogi zainteresovani farmeri, članovi Proizvodne grupe, javili su se Udruženju „Agroprofit” sa pitanjem „da li će se izvoz stvarno dogoditi”, zatim sa kritikom „zašto Udruženje ne traži odgovornost državnih službenika koji su upropastili interventni otkup i oštetili farmere”…, čuo se i predlog da se oduzme pravo na izvoz klaničarima koji su išli u Tursku i nudili niže cene za obnovljenu prodaju junetine, piše agroservis.rs.

Ipak, najveće razočarenje je ispoljeno zbog neuspelog interventnog otkupa, koji je zamišljen drugačije nego što je dogovoren sa tovljačima, pa to gazdinstva smatraju kao smišljenu prevaru.

U Udruženju „Agroprofit” smatraju da do raspleta oko prodaje junadi 4. jula neće pokretati odgovornost za nastalu štetu, piše agroservis.

Ipak, kako navode, udruženje, po formi organizacije Proizvodne grupe, ne može uticati da neko od deset udruženja iz ovog sastava samostalno nastupa prema Ministarstvu poljoprivrede i javnosti.

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?