Ishrana jagnjadi (kolostrum i suva hrana)

jagnje sisa krupno

Kolostralna ishrana: Kolostrum (prvenac, mlezivo) je prvo mleko

jagnje sisa krupno

koje ovca luči nakon porođaja i koje se odlikuje visokim sadržajem imunoglobina (antitela).

Pri unošenju dovoljne količine kolostruma (dojenjem, napajanjem ili sondom) postiže se pasivna imunizacija (zaštita), čime je organizam jagnjeta zaštićen sve dok ne razvije sopstveni odbrambeni imunosistem. Pored toga, količina kolostruma zavisi i od energetskih potreba za zagrevanje organizma.

Tokom lošeg i hladnog vremena jagnjetu je potrebno više energije (a time i više kolostruma) kako bi izbeglo smrzavanje.

Proizvodnja kolostruma kod nedovoljno hranjenih ovaca je obično upola manja nego kod dobro hranjenih grla. Kod nekih nedovoljno hranjenih ovaca kolostrum se uopšte ne luči. Za takve situacije, kao i za slučaj da ovca ugine pri jagnjenju, neophodno je čuvati rezerve kolostruma u zamrzivaču. Smrznut kolostrum se može održati i do godinu dana. Odmrzavanje treba obaviti mlakom, a ne vrelom vodom. 

Ishrana suvom hranom

Prve nedelje života jagnjad konzumiraju isključivo kolostrum i mleko. Nakon toga jagnjadima se daje kvalitetno lisnato seno i početna smeša koncentrata.

Seno, koncentrat i voda daju se jagnjadima po volji.

Tokom prvih 7 dana jagnjad treba da budu zajedno sa majkama i da sisaju po volji. Druge nedelje treba ih odvojiti i dojiti 3-4 puta dnevno, treće nedelje 3 puta, a četvrte nedelje i dalje jagnjad se mogu dojiti 2 puta dnevno.

U drugom mesecu može se početi sa uvođenjem silaže u obrok jagnjadi, ili ih privikavati na zelenu hranu i pašu (u zavisnosti od godišnjeg doba), kako bi se osposobila da sa 90 dana u potpunosti pređu na ishranu bez mleka.

Za ishranu odlučene jagnjadi u periodu 3-6 meseci starosti, treba obezbediti kvalitetne pašnjake računajući oko 3 kg zelene mase po grlu. Najbolja hrana za odlučenu priplodnu jagnjad jeste kvalitetna paša, uz koju treba obezbediti i koncentrat.

Zumreta Trtovac, dipl. inž. stočarstva

psss.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede