Intervencija države za pokretanje tržišta junadi

Detalji razmene junadi za merkantilni kukuruz biće poznati danas ili u ponedeljak.

Uz mnogo otpora, odugovlačenja i neočekivanih prepreka, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uspešno privodi kraju, sa međuresornom komisijom u okviru Državnih robnih rezervi, sve poslove vezane za razmenu merkantilnog kukuruza za živu junad, piše agroservis.rs

Vlada je pre sedam dana donela odluku o ovoj razmeni, u kojoj je stočarima omogućeno da za 1 kg žive vage junadi dobiju 17 kg kukuruza.

Danas su Udruženje „Agroprofit” iz Novog Sada, u čijem sastavu je Proizvodna grupa odgajivača tovnih rasa, obavestili da su svi uslovi koji su se odnosili na Ministarstvo poljoprivrede završeni i da je sada obaveza Državnih robnih rezervi da saopšte sve detalje o ovoj razmeni, prenosi agroservis.rs.

Kako smo saznali, moguće je da se to dogodi danas ili u ponedeljak.

Inicijativa stočara da se pokrene tržište junadi zbog zastoja u izvozu potekla je 16. maja, ali je do danas nilazila na različite otpore i radnje da bi se usporila.

U Udruženju do okončanja ovog posla nisu spremni da govore o detaljima koji su pratili inicijativu i opstrukciju, pri čemu su najveću korist imali klaničari, jer su zbog veće ponude cenu junadi umanjili na 1,8 evra/kg.

U Udruženju smo čuli da se posao može ubrzati ako Državne robne rezerve budu nudile kukuruz koji je na čuvanju u skladištima po ubrzanom postupku.

Prema odlukama koje su za sada donete, farmerima stoji na raspolaganju 17.000 tona merkantilnog kukuruza, koji bi prema utvrđenom modelu međuresorne komisije moglo da koristi stotinu farmera.

Proizvodna grupa u utorak će izdati saopštenje o ovom poslu, koji je u junu zbog nenormalnih uslova za razmenu propao, a što je i bila želja pojedinaca i pojedinih klanica.

Ova Proizvodna grupa trenutno u ponudi ima između 2.600-3.000 kvalitetne junadi.

Izvor: agroservis.rs

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu