Farmeri čekaju poziv na otkup

tov junadi

Farmeri računaju prodaju oko 1.500 komada utovljene junadi, po otkupnoj ceni od 2,30 evra/kg (uračunat PDV i aktuelna cena kukuruza).

Formirana Radna grupa u Državnim robnim rezervama za interventni otkup junadi još nije održala sastanak, pa je sasvim izvesno da se predlog zaključka o ovom poslu neće pojaviti na sednici Vlade u četvrtak.

U Robnim rezervama očekuju predlog za količinu koja će biti data u razmenu, dok stočari računaju da na ovaj način prodaju oko 1.500 komada utovljene junadi, po otkupnoj ceni od 2,30 evra/kg (uračunat PDV i aktuelna cena kukuruza).

Najavom interventnog otkupa počela je i aktivnost nakupaca iz Novog Pazara i Tutina, koji su juče junad u okolini Sombora platili 2,20 evra/kg, prosečne težine 700 kg.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i dalje kao najbolje rešenje za ublažavanje viška u ponudi junadi vidi u izvozu, ali razmenu za kukuruz će sprovesti  prema datom obećanju.

U Privrednoj komori Srbije, kako saznaje „AgroServis plus”, nemaju informaciju o novim tržištima za juneće meso i rešenje vide u poboljšanju uslova za izvoz u EU.

O tome je Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije, obavestio tovljače 16. maja na sastanku Udruženja „Agroprofit”.

  • Mislim da država treba da pokrene pregovore sa EU oko ukidanja prelevmana prilikom uvoza naše junetine u evropske države. Tu postoji opterećenje i zato ponekad nismo konkurentni. To su činjenice koje pričaju naši proizvođači. Na taj način bi se rešilo sledeće: ako milanez ide u EU, prednji čerek ostaje za Tursku. I ono što treba izdiferencirati zbog proizvođača i izvoznika, da se često zaustavlja taj izvoz u Tursku zbog pada turske lire i onda se Turcima ne isplati da ispoštuju aranžman i cenu koja je bila dogovorena.

Farmeri od interventnog otkupa očekuju da pomeri tržište i da će uskoro otkupna cena biti 2,30 evra po kilogramu žive vage.

Izvor: agroservis.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?